Рідкісноземельні метали - новий тренд ЄС. Як не стати сировинним донором?

У Сербії - хвиля протестів проти видобутку літію: це шкодить екології. Однак наступною може стати Україна: ми маємо значні поклади рідкісних копалин, у яких зацікавлений цілий світ. Як отримати з цього вигоду?

Чому серби у Белграді протестують проти початку видобутку літію з боку європейських компаній? Тому що видобуток літію та рідкісноземельних металів несе високі ризики для екології. Крім того, це і колосальна витрата водних ресурсів: для видобутку однієї тонни літію потрібно витратити приблизно 2,27 млн. літрів води. Але це ще й протест проти сировинного характеру такої співпраці.

Україна може компенсувати дефіцит у цьому балансі щодо літію, графіту та германію. Головне, щоб це були не просто постачання сировини, що виснажує наші ресурси, воду та екологію

Що важливо зрозуміти Україні? Існує залежність ЄС від Китаю щодо поставок рідкісноземельних металів, а також дефіцит по літію. ЄС хоче її подолати та не шкодує на це коштів. Україна може компенсувати дефіцит у цьому балансі щодо літію, графіту та германію. Головне, щоб це було не просто постачання сировини, яке виснажує наші ресурси, воду та екологію. А продукти із високим рівнем додаткової вартості. Тобто переробка.

Ми можемо створити літієво-промисловий кластер. Не просто літій як сировина - а й акумулятори, автомобілі. Це мультиплікатор додаткової вартості щонайменше у 100 разів: замість одного долара за сировину - 100 доларів за готову продукцію. Це і податки, і робочі місця, і попит на кваліфіковану робочу силу та наукові інновації. Є промислові майданчики у Запоріжжі: автомобілебудування, акумуляторний завод.

Не треба вигадувати новий Запорожець. Достатньо надати родовища літію світовим компаніям на умовах розміщення виробництва в Україні. Це, перш за все, аргумент для вбудовування України в європейські ланцюжки додаткової вартості: чіпова, акумуляторна коаліція ЄС вже формується з капіталізацією до 150 млрд доларів. України поки що там немає, зате є Польща. Ані в Лугано, ні на конференціях у Лондоні та Берліні таких пропозицій з нашого боку не було.

Будь-який видобуток сировини в Україні має відбуватися виключно на умовах його переробки в Україні: літій, титан, уран, нафту, газ, германій, графіт. Довбавочна вартість має формувати зростання нашого ВВП

Не можна віддавати своє право первородства за сочевичну юшку, тобто за копійки. Будь-який видобуток сировини в Україні має відбуватися виключно на умовах її переробки в Україні: літій, титан, уран, нафта, газ, германій, графіт. Додана вартість має формувати зростання нашого ВВП.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі