Росія втрачає корону енергетичної наддержави

Експерти інституту енергетичних досліджень РАН підрахували - до 2030-го валютна виручка від продажу російських енергоносіїв знизиться більш, ніж удвічі. Цікаво, чи існуватиме на той час сама Росія?

Російська Академія наук спрогнозувала кінець енергетичної наддержави. Втративши доступ до західних технологій і ключові ринки збуту сировинних товарів, Росія вже не зможе повернутися до колишніх обсягів експорту вуглеводнів ні у фізичному, ні в грошовому вираженні, прогнозують експерти Інституту енергетичних досліджень Російської академії наук.

За їхньою оцінкою, у найближчі 25 років російська економіка втратить 40% паливного експорту, а доходи від нього скоротяться у 2,8 раза. Якщо 2021 року з Росії було вивезено нафти, вугілля та газу обсягом 821 млн тонн умовного палива, то до 2030 року сукупний експорт впаде до 583 млн тонн, до 2040-го - до 561 млн тонн, а до 2050-го - до 486 млн тонн.

Валютний виторг від експорту вуглеводнів, на який десятиліттями імпортувалися технології та товари широкого вжитку, з $315 млрд у довоєнному 2021 році стиснеться до $146 млрд до 2030-го. А 2050 року становитиме лише $114 млрд. Наприкінці 2010-х вивезення вуглеводнів за кордон забезпечувало до третини російського ВВП.

...у найближчі десятиліття ПЕК РФ втратить колишню роль локомотива економіки Росії, а його внесок у ВВП зменшиться вп'ятеро. Експерти зазначають, що й без того млявий розвиток економіки країни посилюють безпрецедентні санкції...

Але у найближчі десятиліття ПЕК РФ втратить колишню роль локомотива економіки Росії, а його внесок у ВВП зменшиться вп'ятеро. Експерти зазначають, що й без того млявий розвиток економіки країни посилюють безпрецедентні санкції, ставлячи під сумнів можливість виконання цих функцій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі