Українців не стане за три покоління: демографічні прогнози

На нас чекає демографічна катастрофа: щорічно країна втрачає по 300 тис людей. Чи можна якось запобігти вимиранню?

НБУ прогнозує чистий відтік населення за кордон у 2024-2025 на рівні 700 тис. осіб. Приплив населення, за даними Нацбанку, може розпочатися з 2026 року. Насправді це дуже оптимістичний прогноз.

За моїми оцінками, навіть у разі завершення війни відтік населення з України в контексті возз'єднання сімей за кордоном становитиме не менше 1 млн осіб. При цьому трансферти трудових мігрантів до України скоротиться вдвічі: з 15 млрд дол до війни до 7-8 млрд після завершення військових дій. Україна входить у вкрай небезпечний трек: смертність найближчими роками становитиме по 500 тис осіб на рік, а народжуваність - до 180-200 тис.

...мінус 300 тис. у вигляді негативного демографічного приросту щорічно. Це щороку мінус таке місто, як Житомир. За 10 років – мінус 3 млн осіб і це без урахування міграції за кордон

Тобто мінус 300 тис. у вигляді негативного демографічного приросту щорічно. Це щороку мінус таке місто, як Житомир. За 10 років - мінус 3 млн осіб, і це без урахування міграції за кордон. Демографічний стовп - тобто основа у вигляді жителів країни віком 0-4 роки - за різними оцінками, у нас близько 1,5 млн. осіб... Чітко виражена регресія народжуваності з коефіцієнтом фертильності 0,8:8 млн. жінок - 3,5 млн. жінок - 1,4 млн. жінок - 0,7 млн. жінок фертильного віку.

Нація може буквально випаруватися за три покоління. Хто успадкує тоді цю землю? Запрошуватимемо по 300 тис мігрантів на рік, як радять наші демографи?

Нація може буквально випаруватися за три покоління. Хто успадкує тоді цю землю? Запрошуватимемо по 300 тис мігрантів на рік, як радять наші демографи? Ну, тоді потік трудових трансфертів буде не "в Україну", а "з України". У мільярдах доларів мінус. Крім того, подивіться на сьогоднішню Британію та, зокрема, на Ліверпуль. Афроазійська молодь та українські пенсіонери - не дуже оптимальна та стабільна демографічна піраміда.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі