F-16 в Україні, нарешті! Чи зможуть вони переломити хід воєнних дій?

Останні два роки в Україні тільки й говорять про постачання F-16. І ось - дочекалися. Чого чекати від цих "пташок"?

Ну що ж, повідомлення від Bloomberg про нарешті доставку F-16 в Україну пояснює багато чого "дивного". Наприклад, чому сьогодні рашисти не атакували Україну далекобійними ракетами вслід за хвилями "шахедів", хоча здавалось би, що це мало би бути логічним. (Втім, наполегливість, із якою сьогодні мені доводилось чути питання про "так а чого ракет не було" створювало враження, нібито хтось засмутився, що цієї ночі так і не відбулось застосування "Калібрів" чи Х-101).

Західні журналісти та аналітики одразу брали планку, що F-16 мають стати чимось на кшталт "шайтан-арби" ("диявольського птаха"), сама поява якого в нашому небі мала покрити ганьбою усю тактичну авіацію "ВКС РФ"

Справді, до цього моменту деякі західні ЗМІ встигли насипати мінорних нот - мовляв, прибуття F-16 в Україну не дасть перелому на фронті, але ж тут треба пояснити логіку їхніх міркувань. Західні журналісти та аналітики одразу брали планку, що F-16 мають стати чимось на кшталт "шайтан-арби" (*"диявольського птаха"), сама поява якого в нашому небі мала покрити ганьбою усю тактичну авіацію "ВКС РФ"; але оскільки об'єктивне співвідношення сил все одно поки лишатиметься на користь рашистів, то, бачте, "кіна не буде".

Але вони-то можуть дозволити собі малопрофесійні розмірковування в стилі телевізійного шоу. А от ми, брати і сестри українці, давайте ще раз поговоримо в практичному ключі, чому нам вкрай треба ці самі F-16, попри усі очікування та кількість фактично поставлених літаків. Тут ми говоримо про платформи, у яких для початку фізичний ресурс значно вищий, ніж у радянських МіГ-29 та Су-27. Простіше кажучи, F-16 нам треба хоча б для того, щоб нашим льотчикам було на чому літати і воювати, бо літаки "Варшавського договору" м'яко кажучи не вічні.

...гадаю, що ефект від цього буде співставний із тим, як влітку 2023 року ЗСУ отримали від США касетні снаряди DPICM, тобто хоча би на 15% мінімум ефективність утилізації окупантів при ударах з повітря вирости має

F-16 хоча би дозволять ефективніше застосовувати те авіаційне озброєння, яке зараз на голови рашистам метається в імпровізованому порядку з радянських літаків, тобто керовані авіабомби JDAM-ER та SDB, протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM (проти ворожих радарів). Я особисто гадаю, що ефект від цього буде співставний із тим, як влітку 2023 року ЗСУ отримали від США касетні снаряди DPICM, тобто хоча би на 15% мінімум ефективність утилізації окупантів при ударах з повітря вирости має.

Ні, під F-16 в штатному порядку не можна причепити SCALP-EG та Storm Shadow, бо це не передбачено конструкцією літака. Але певний простір для віри в диво залишити можна, бо свого часу навіть варіант адаптації наших Су-24М під західні КР звучав просто як нездорова фантасмагорія.

Ну і про війну в повітрі: на відміну від Су-27 та МіГ-29, F-16 хоча би може стріляти ракетами "повітря-повітря" в режимі "вистрілив-забув", що має суттєво спрощувати завдання збивати повітряні цілі ворога при захисті критичної інфраструктури в тилових районах, або ж покращує шанси на виживання при контакті з тактичною авіацією ворога.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі