Підняти податки - чи вивести економіку з тіні? Влада обирає, що легше

Уряд нарікає, що скоро забракне коштів на армію, отож - час піднімати податки. Однак чому не спробувати вивести з тіні економіку, запровадивши прозору фіскальну політику?

До війни близько половини економіки України перебувало в тіні, не платячи жодних податків, лише сплачуючи неофіційну данину фіскальним і правоохоронним органам, політикам за можливість "працювати". Ця данина була на 30-50% менша за податкове навантаження, що, попри певну ризиковість, робили такі оборудки вигідними для залучених осіб.

В першу чергу, за рахунок таких неофіційних операцій відбувалося стрімке зростання вартості елітної нерухомості і рухомості, з цим кешем у десятки мільйонів доларів на людину тікали з України наприкінці лютого - в березні 2022. Уряд прийшов до стадії підвищення податків. Це неминуча і класична історія під час війни для нації, яка бореться.

...чесно і справедливо буде розповісти, скільки повернуто в державний бюджет коштів з чорних дір на митниці, податковій, енергетиці і інфраструктурі, ДБР/БЕБ/СБУ і тд.
І тоді може виявитися, що ВВП України за час війни не впав, а навіть зріс

Водночас, чесно і справедливо буде розповісти, скільки повернуто в державний бюджет коштів з чорних дір на митниці, податковій, енергетиці і інфраструктурі, ДБР/БЕБ/СБУ і тд.
І тоді може виявитися, що ВВП України за час війни не впав, а навіть зріс, бо вихід із тіні легко перекриє падіння навіть із врахуванням знищених потужностей. Ми ж усі за справедливість, чи не так?!

І, "раптом", може так статися, що за умов прозорої і простої фіскальної політики бізнес припинить панічну втечу за кордон і в нього "зʼявиться апетит" інвестувати в Україні. Безумовно, це мегазавдання під силу лише Президенту. Ні Мінфін, ні навіть уряд самотужки це не зроблять - їм не дадуть.

А найкращим доказом, що у Президента це вийшло - це коли під час чергового обшуку в підозрюваного високопоставленого чиновника чи його друга на столі буде лише справжня сіль, а не будинки, квартири, люксові автомобілі і гори готівки. І підозри будуть вже не за корупцію, бо її буде нарешті подолано, а за державну зраду.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі