Варшава шантажувала Пекін, щоб прищемити хвіст Лукашенку

Дипломатія - дуже тонке мистецтво, особливо коли йдеться про грубі речі, на кшталт навали незаконних мігрантів. І тут головне - натиснути на больові точки суперників та їхніх партнерів. Які саме?

Bloomberg: Польща погрожувала перекрити ключовий китайський залізничний експортний маршрут до Європейського Союзу в дипломатичній грі, щоб уповільнити ескалацію міграційної кризи на своєму східному кордоні. Президент Анджей Дуда використав свій державний візит до Пекіна наприкінці червня, щоб пов'язати питання міграції та транзиту вантажів на білоруському кордоні, повідомляють джерела, поінформовані про переговори. Відтоді кількість нелегальних перетинів з Білорусі до Польщі значно скоротилася.

Лукашенко витратив останні три роки, намагаючись спровокувати надзвичайну міграційну ситуацію на 400-кілометровому (250-мильному) кордоні Білорусі з Польщею. Напруженість загострилася в травні, коли на польського прикордонника напав і вбив мігрант

Лукашенко витратив останні три роки, намагаючись спровокувати надзвичайну міграційну ситуацію на 400-кілометровому (250-мильному) кордоні Білорусі з Польщею. Напруженість загострилася в травні, коли на польського прикордонника напав і вбив мігрант, після чого уряд у Варшаві пообіцяв витратити близько 2,5 мільярда доларів на укріплення території. Це також виявило точку дипломатичного тиску.

Оскільки вторгнення Росії в Україну закрило торговельні шляхи, Білорусь стала єдиною залізничною ланкою для китайських товарів, що прямують до ЄС. За даними Євразійського залізничного альянсу, обсяг контейнерів збільшився на 89% у першому кварталі 2024 року. Обмежений прикордонний рух може перешкоджати імпорту ЄС із Китаю, Польща залишає відкритими лише три пункти пропуску. Поїздка президента Польщі до Китаю привернула увагу Лукашенка. У промові 2 липня він сказав, що Дуда "попросив Сі Цзіньпіна вплинути на Лукашенка і Путіна, щоб вони припинили міграцію".

Нелегальний перетин кордону з Білорусі впав на 70% з початку червня, заявив міністр внутрішніх справ Томаш Сімоняк

Міністерство закордонних справ Китаю у відповіді на запитання Bloomberg від 11 липня заявило, що Пекін "сподівається, що відповідні сторони зможуть належним чином вирішити розбіжності шляхом діалогу" та "забезпечити безпеку та безперебійність міжнародних логістичних каналів". Нелегальний перетин кордону з Білорусі впав на 70% з початку червня, заявив міністр внутрішніх справ Томаш Сімоняк у вівторок телеканалу TVP Info.

Навіть якщо невелика частина китайського експорту до ЄС йде через Білорусь, криза судноплавства в Червоному морі та її наслідки для морської торгівлі означають, що євразійські залізничні сполучення переживають ренесанс, сказав Конрад Поплавський із Центру східних досліджень.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі