До кінця століття нас лишиться близько 15 мільйонів?

ООН оприлюднила демографічний прогноз, невтішний для України. І він базується ще на довоєнних показниках чисельності населення. Чому все так песимістично?

До питання про прогноз ООН щодо чисельності населення України до кінця 21 століття у розмірі 15 млн осіб. Там досить широкий діапазон прогнозування: від 10 млн (мінімум) до 25 млн (максимум).

...ООН будує свій прогноз від офіційної статистики, тобто від 42 млн осіб. Без урахування окупації, міграції, втрат та чинника війни. Якщо в модель ООН закласти реальну нинішню чисельність населення країни на підконтрольній території, отримаємо значно гірші результати

Але найцікавіше - те, що ООН будує свій прогноз від офіційної статистики, тобто від 42 млн осіб. Без урахування окупації, міграції, втрат та чинника війни. Якщо в модель ООН закласти реальну нинішню чисельність населення країни на підконтрольній території, отримаємо значно гірші результати. Йдеться про кількість населення, значно меншу, ніж нинішні показники Монголії (менше 5 млн осіб).

Зрозуміло, що всі ці прогнози мають умовний характер. Але можна зробити і власний розрахунок. До кінця нинішнього століття майже всі, хто живе нині в Україні, помруть (враховуючи середню тривалість життя чоловіків у 57 років, це відбудеться раніше). Нині в Україні залишилося приблизно 28 млн осіб, з них жінок фертильного віку (і тих, хто увійде в цей вік) - близько 8 млн. Коефіцієнт фертильності - 0,8. Тобто ці жінки зможуть народити 6,4 млн людей. Термін виходу у реальний вік дітонародження - у середньому 25 років. Половина з 6,4 млн - жіночої статі, тобто вони зможуть дати життя ще 2,5 млн осіб. З цих 2,5 млн - половина, знову ж таки, жіночої статі або 1,25 млн. Через 25 років вони народять близько одного мільйона людей. Разом: 6,4 млн. + 2,5 + 1,25 + 1 = 11,15 млн осіб.

Цей дуже спрощений розрахунок дійсний за таких умов:
- населення в Україні зараз справді становить 28 млн, а не менше;
- після війни ніхто не поїде (у сальдовому показнику);
- коефіцієнт фертильності не знизиться;
- більше не буде воєн та зовнішніх загроз;
- більше не буде окупованих територій.

Звісно, ці самі чинники, але з позитивною конотацією, можуть і поліпшити прогноз. Наприклад, нас не 28 млн, а 30 млн. Коефіцієнт фертильності збільшиться до рівня більше одиниці. Після війни в Україну повернуться біженці та/або до нас попрямують мігранти з інших країн. Україна поверне території станом на 1991 рік. Питання в тому, який сценарій буде базовим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі