Чому ми досі не маємо західних літаків? Питання до українського керівництва

Швеція давно готова була надати Україні свої винищувачі, однак Україна наразі відмовляється, адже чекає на F-16. Але де тоді F-16?

Ось ця ситуація із "заморозкою" передачі Gripen від Швеції саме з нашої сторони потребує окремого переосмислення. Міністр оборони Швеції Тобіас Біллстрьом в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив, що рішення поки поставити на паузу передачу "Гріпенів" походило саме від нашої сторони - бо, мовляв, головніше зосередитись на передачі та освоєнні F-16.

Ця заява важлива, бо вона пояснювала ось цей сформований парадокс: як так виходило у Швеції, що вона вперто не виконувала свою обіцянку перейти до передачі JAS 39 Gripen для ЗСУ після вступу до НАТО. І це все при тому, що виробник цих літаків компанія Saab нарікала на хронічну відсутність експортних замовлень саме на "Гріпени" (окрім довгограючої угоди із Бразилією зокрема на спільне виробництво).

...Швеція інші види озброєнь для боїв на суходолі передавала та виділяла для ЗСУ в режимі "вони (тобто росіяни) нам за Полтаву відповідатимуть!"

Ну а сама Швеція інші види озброєнь для боїв на суходолі передавала та виділяла для ЗСУ в режимі "вони (тобто росіяни) нам за Полтаву відповідатимуть!". Концепція відсутності "зоопарку" озброєнь - вона, звісно, занадто живуча. І її прихильники, наприклад, вперто ігнорують той факт, що усі більш-менш помітні у воєнному плані країни цей самий "зоопарк" мають, надто в авіатехніці (винятком із правил тут є сама Швеція, ударна складова ВПС котрої має лише "Гріпени").

...станом на 2023 рік було відомо, що нашим пілотам "Гріпени" в освоєнні виявились доволі простими. І що нам такі літаки були б потрібні ще "на учора", хоча би для виконання завдань протиповітряної оборони над віддаленими районами України...

Але ж проблема в тому, що ще станом на 2023 рік було відомо, що нашим пілотам "Гріпени" в освоєнні виявились доволі простими. І що нам такі літаки були б потрібні ще "на учора", хоча би для виконання завдань протиповітряної оборони над віддаленими районами України із тим, щоб ті самі МіГ-29 вивільнити для роботи по окупантам керованими авіабомбами.

Якщо хто не в курсі, то "Гріпен" озброюється тими ж AIM-120, що і F-16 (у Швеції ці ракети виготовляються за ліцензією під індексом RBS 99, і шведи нам їх навіть передавали в якомусь із пакетів допомоги).

...не доводиться виключати, що ці самі F-16 "затримуються" не стільки по волі країн-донорів, але й тому, що наша сторона себе в негласній площині десь повела себе занадто своєрідно

Зважаючи на ось це все, уже і не доводиться виключати, що ці самі F-16 "затримуються" не стільки по волі країн-донорів, але й тому, що наша сторона себе в негласній площині десь повела себе занадто своєрідно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі