Чому демократи не замінять Байдена? Коротко, для чайників

Ніколи ще українці так не переймалися наслідками виборів президента США, як зараз. Минулі дебати показали, що у чинного президента може просто забракнути сил на другий термін. Тож чому демократи не висунуть нового кандидата?

Я постійно читаю: "А чому демократи не замінять Байдена? Чому вони не висунуть того чи цього?" І мені хочеться запитати - а хто ці самі демократи, які когось можуть поміняти чи висунути?

У Штатах немає партійного центру управління польотами, який вирішує, кого висувати, а кого не висувати. Є постійна політична боротьба, зокрема всередині партії. Пройшли праймеріз, за ​​їхніми підсумками визначено майже 4 тисячі делегатів на Democratic National Convention (з'їзд Демпартії, якщо простіше), який розпочнеться 19 серпня. На цьому з'їзді і з'ясується, хто представлятиме партію на президентських виборах.

...існує традиція підтримувати чинного президента від своєї партії, в праймеріз демократів ніхто з серйозних політиків не брав участі, і майже всі 4 тисячі делегатів - прихильники Байдена

Якби праймериз були конкурентними, кожен претендент мав би певну кількість делегатів, які їх підтримують. Це і є результат праймеріз - від кожного штату кандидат отримує стільки "своїх" делегатів, скільки вийшло за підсумками голосування. Оскільки існує традиція підтримувати чинного президента від своєї партії, у праймеріз демократів ніхто з серйозних політиків не брав участі, і майже всі 4 тисячі делегатів - прихильники Байдена.

Але вони не мають юридичного зобов'язання голосувати за Байдена, вони проголосують, як захочуть. І жодні рептилоїди за них не вирішать, це не КПРС і не Компартія Китаю. Політично значущі постаті можуть хіба що агітувати делегатів за якесь рішення.

Якщо ідея заміни Байдена продовжить поширюватися, але Байден не вийде з перегонів - очікується, що у серпні його все одно оберуть кандидатом від демократів. Не обов'язково одноголосно, хтось із делегатів може перейнятися ідеєю заміни. Якби Байден мав однозначно яскравого конкурента всередині партії, можливо, розпочалася б боротьба, - але такої людини немає.

Якщо Байден зніме свою кандидатуру і сам представить заміну, швидше за все, цього запасного пілота і підтримають

Якщо Байден зніме свою кандидатуру, але не скаже, за кого голосувати, буде велика бійка за голоси делегатів. Саме тому на такий варіант не варто розраховувати. Якщо Байден зніме свою кандидатуру і сам представить заміну, швидше за все, цього запасного пілота і підтримають. Але теж із доброї волі, розуміючи, що інакше партію напередодні виборів може спіткати розбрат, який не лише закінчиться поразкою на президентських виборах, а й позначиться на виборах до Конгресу.

Тобто у найближчі півтора місяці все залежить від того, яке рішення ухвалить Байден. Поки що він зніматися не має наміру. Тепер чекаємо на 11 липня, коли буде оголошено вирок Трампу. Він також може змінити ситуацію.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі