Навіть списані у США "Бредлі" кращі за новітні російські БТРи

Американські військові аналітики радо констатують: списані у США М-2 Bradley дають потужного прочухана росіянам. Єдине питання - чому не дати українцям більше Bradley?

Мій брат із 47-ї бригади зі щирим захопленням казав про американські бронемашини M-2 Bradley. В них і солдати ціліші, і ворога вони своїми скорострільними гарматами кришать, аж палає (відео взяв у найпозитивнішому телеграм-каналі України "Бутусов+", в коментах більше посилань на красиві відео). І оскільки американці дали нам цих "бредлєй" небагато і лише одній 47-й бригаді для минулорічного контрнаступу на Запоріжжі, то відтоді саме ця бригада і є затикачем у найзапекліших битвах. Зараз - покровський напрямок.

І от "Forbes" абсолютно розумно каже. Ці М-2 вже списані американцями у себе. Близько тисячі "бредлєй" у них тупо припадають пилом на складах. То чому не дати їх українцям, щоб підвищити коефіцієнт корисної дії ЗСУ? Ну і щоб 47-а бригада хоч колись мала можливість перекурити.

Автопереклад:

Поки російська бронетехніка погіршується, українські М-2 американського виробництва знищують її швидше. За 28 місяців запеклих боїв російські військові втратили близько 4000 бронетранспортерів і бойових машин піхоти

Поки російська бронетехніка погіршується, українські М-2 американського виробництва знищують її швидше. За 28 місяців запеклих боїв російські військові втратили близько 4000 бронетранспортерів і бойових машин піхоти - двох типів бронетехніки, які перевозять війська в бій. Це в середньому близько 150 знищених російських БТРів і більш важких БМП щомісяця, і аналітики Oryx візуально підтвердили це.

За словами аналітика Ендрю Перпетуа, який також займається підрахунком втрат техніки в Україні, минулого місяця російські втрати зросли до приголомшливих 288 БТР і БМП. "Це лише те, що ми змогли побачити і порахувати", - підкреслив Перпетуа. Очевидно, що відбувається. Навколо руїн східного міста Авдіївки, одного з найбільш насильницьких секторів 700-мильної лінії фронту в Україні, українці розгортають кращу техніку, тоді як росіяни розгортають гіршу. Коли українська та російська техніка стикаються, росіяни отримують сильні побої.

Кілька відеороликів, що циркулювали в соціальних мережах протягом останнього місяця, наочно ілюструють дисбаланс техніки. В обох випадках українські БМП М-2 "Бредлі" американського виробництва атакували російські БТРи - і знищили їх. У цих двох сутичках загинули, ймовірно, десятки росіян.

У першому бою, 2 травня або незадовго до нього, один із застарілих російських бронетранспортерів МТ-ЛБ - витягнутий з довготривалого зберігання і оснащений бронею, що відбиває вибухонебезпечні безпілотники, - мчить до українських позицій на захід від Авдіївки з півдюжиною піхотинців, що їдуть верхи. Назустріч йому виїжджає М-2 - одна з понад 300 старовинних машин 1990-х років, які Сполучені Штати передали Україні.

...після втрати тисяч важких БМП, у росіян не було іншого вибору, окрім як задіяти гусеничні тягачі на фронті як БТР. На відміну від них, 34-тонна М-2 була розроблена для безпосереднього ведення бою

Це нечесне змагання. 13-тонна МТ-ЛБ була розроблена як машина підтримки. З його тонкою бронею і відсутністю важкого озброєння для двох членів екіпажу, він ніколи не призначався для перевезення військ безпосередньо в бій. Але після втрати тисяч важких БМП, у росіян не було іншого вибору, окрім як задіяти гусеничні тягачі на фронті як БТР.
На відміну від них, 34-тонна М-2 була розроблена для безпосереднього ведення бою. Він має точну і швидкострільну 25-міліметрову автоматичну гармату та ефективну броню для пасажирів і екіпажу.

На відео три члени екіпажу М-2 виявляють МТ-ЛБ і відкривають вогонь. Російська піхота зістрибує з МТ-ЛБ прямо перед тим, як 25-міліметрові снаряди "Бредлі" розривають вразливий тягач. "М-2 "Бредлі" показує, як це робиться", - хвалилося українське міністерство оборони. Місяць потому, приблизно в неділю, сталося щось схоже. Два російських колісних БТР-82 підкотилися до українських позицій під Авдіївкою, де під їхніми захисними екранами від безпілотників ховалися десятки піхотинців. 15-тонний БТР-82 новіший за МТ-ЛБ і краще озброєний, але майже так само вразливий у прямому бою з гусеничним М-2. Український безпілотник зафіксував БТРи, М-2 зайняв вигідну позицію для засідки, і коли російські машини викотилися на відкриту ділянку, позбавлену укриття, екіпаж М-2 відкрив вогонь.

На відеозаписі бою видно, як 25-міліметрові снаряди влучають у піхоту, що їхала на БТРах. На одній з машин щось вибухає - можливо, димова шашка - і розлітаються тіла. Ті, хто вижив, розбігаються, коли М-2 розстрілює БТРи, а піхота ховається у воронках від снарядів. "Ми вкотре демонструємо, що лише сучасні технології та вміле використання американської техніки є суттєвою перевагою на полі бою", - заявила 47-ма механізована бригада на одній зі своїх сторінок у соціальних мережах.

І це дійсно так. З моменту отримання першого з понад 300 М-2 на початку минулого року, українці втратили близько 40 машин. Середній показник втрат - близько двох "Бредлі" на місяць - залишається стабільним, оскільки українці набули досвіду роботи з цим типом машин. Поки що 47-ма механізована бригада є єдиним українським оператором М-2. Але після того, як минулого місяця Генштаб отримав нову партію з близько сотні машин, можливо, він зможе оснастити ними другу бригаду. Це подвоїть кількість секторів, де Україна може мати перевагу в техніці над Росією.

...немає жодної причини, чому американці не можуть надіслати набагато більше М-2. Армія США більше не використовує модель "Бредлі", яку використовує Україна, і їх повинно бути близько тисячі на великих армійських складах, зокрема і в Каліфорнії, де наразі зберігається близько 500 таких машин

І немає жодної причини, чому американці не можуть надіслати набагато більше М-2. Армія США більше не використовує модель "Бредлі", яку використовує Україна, і їх повинно бути близько тисячі на великих армійських складах, зокрема і в Каліфорнії, де наразі зберігається близько 500 таких машин.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі