Найефективніший серед ефективних. Єрмак замінив собою... всіх?

Одна, хай і найвпливовіша особа - не здатна замінити собою державні інституції та органи. Чому це не працює?

Прочитав про Андрія Єрмака у Washington Post, де його називають найвпливовішим главою офісу президента і "до біса ефективним". Це, ймовірно, правда. І це, напевно, добре, що в нас під час війни на тлі невпливових і неефективних міністрів і депутатів є впливовий і ефективний Єрмак.

...це і велика проблема, тому що ефективними мають бути не стільки люди, скільки інституції, закони, регламенти, процедури, а не ось це саме ручне ефективне упраління - адже на всіх одного Єрмака не вистачить

Проте це і велика проблема, тому що ефективними мають бути не стільки люди, скільки інституції, закони, регламенти, процедури, а не ось це саме ручне ефективне упраління - адже на всіх одного Єрмака не вистачить.

І це не питання політики. Це проблема державного устрою. У Стародавньому Римі часом точилася запекла боротьба за владу, що набувала форми громадянської війни за участю десятків легіонів, але інституції працювали - законів дотримувалися, процедури виконувалися, податки збиралися, кордони охоронялися, дороги будувалися, торгівля процвітала.

У нас Мар'яна Безугла вчора захоплено знімає Валерія Залужного, а сьогодні відправляє last call (останній дзвінок) Олександру Сирському. Це не політика, і не приклад держуправління. Бо якщо Залужний був такий поганий, то за що йому дали героя і чому відправили послом до Лондона? А якщо Сирському президент довірив командувати армією, то чому депутат може відправляти йому "чорну мітку"?..

Безугла, ймовірно, більш впливова, ніж Сирський, і може дозволити собі критику генералів, яка нічим не підкріплена, окрім суб'єктивних оцінок Мар'яни

Тут ми бачимо прояв "впливу", а не "ефективності". Безугла, ймовірно, більш впливова, ніж Сирський, і може дозволити собі критику генералів, яка нічим не підкріплена, окрім суб'єктивних оцінок Мар'яни, адже головнокомандувач, ясна річ, більш ефективний у військових питаннях, ніж депутат.

Не хочу узагальнювати, але в нас увесь держапарат настільки неефективний, настільки погано працюють інституції, процедури, регламенти, що практично всі важливі й не дуже важливі питання вирішуються "за знайомством", "телефонним правом". У цьому, найімовірніше, і полягає секрет ефективності Єрмака - у нього широке коло знайомств (із самим президентом), і багато телефонів.

І за Порошенка, і за Зеленського найкраще працюють горезвісні "горизонтальні зв'язки", а не закони і процедури

Так було завжди. Цей держапарат не з'явився нізвідки - дев'яносто відсотків нинішніх чиновників і бюрократів працювали за Петра Порошенка, а вісімдесят - за Віктора Януковича. Зміна політичної команди нагорі майже ніяк не відбивається на чиновницькому прошарку посередині. І за Порошенка, і за Зеленського найкраще працюють горезвісні "горизонтальні зв'язки", а не закони і процедури.

Приклад. Вирішили нарешті будувати лінії оборони. Справа потрібна, грошова, тому знову, за традицією, розділили шматки пирога між різними міністерствами, відомствами, і місцевою владою - щоб нікого не образити. Кожен будує, що хоче, краде, скільки дозволяє совість, і ніхто, зрештою, ні за що не відповідає. Підсумок - плачевний, що і показав російський наступ у Харківській області. Можливо, якби це питання контролював особисто ефективний Єрмак, і щодня дзвонив куди треба, і питав з тих, хто погано виконує свою роботу, ми б зберегли багато життів наших солдатів, які загинули через відсутність працюючих інституцій і процедур контролю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі