Вінницька обласна лікарня ім. Пирогова восени відкриє на базі місцевого підприємства "Мед Поділля" кабінет апітерапії. У ньому лікуватимуть медом, воском, прополісом, квітковим пилком, маточним молочком і бджоловжалюванням.
— Тисячі років люди лікуються продуктами бджільництва, — розповідає Іван Микитюк. Він очолює "Мед Поділля". — При виразках шлунку, проблемах з органами травлення вживають акацієвий мед, при захворюваннях органів дихання — липовий, а від серцево-судинних хвороб, тиску — свіжий гречаний.
Щовесни "Мед Поділля" розвозить вулики Україною. Мед качають на гірських полонинах Закарпаття, в степах Херсона, горах Криму, лугах Полісся.
— Майже 70 відсотків нашої продукції йде за кордон, — каже Микитюк. — Поляки споживають 14 кілограм меду за рік, німці та французи — по 16, а вінничанин — лише кілограм. Маємо таку природу й не користуємося її дарами, це нерозумно!
Фахівці найбільше цінують лісовий мед.
Кілограм українського меду на світовому ринку коштує майже 2 євро, лісового — 5.
Коментарі