— У забруднених регіонах з імунітетом двояка ситуація — є знижений і завищений, — коментує лікар-імунолог із Києва Семен Мендштейн, 49 років. — Погано й те, й інше. Люди зі зниженим імунітетом ризикують захворіти на рак і вірусні захворювання. Із підвищеним — на автоімунні захворювання. Тоді імунні клітини замість бактерій та вірусів знищують тканини печінки, передміхурової залози, серця.
Найкраще регулює захисні сили організму свіжа зелень, фрукти й овочі. Важливо, щоб вони були з регіону проживання. Вітчизняні фрукти не можна замінювати завезеними. Корисно готувати свіжі салати з оливковою, кукурудзяною і льняною олією, вінегрети, — вважає Семен Натанович.
Імунолог не схвалює вітамінів у пігулках. Вони можуть викликати побічні ефекти, токсичні реакцій.
— В Україні майже немає людей, яким бракує вітамінів. Частіше хворіють гіпервітамінозами — перенасиченням ними.
Лікар радить відпочивати у чистіших регіонах України. Наприклад, шлунково-кишкові захворювання краще лікувати на мінеральних курортах Карпат, а дихальні й гінекологічні — у Криму.
Коментарі