Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2024 02:20

Як захистити черешню від морозів: прості й ефективні способи

Як захистити черешню від морозів: прості й ефективні способи
На зиму про черешню слід потурбуватися. Фото: soncesad.com

Щоб черешня добре пережила зимові морози та дала гарний урожай наступного року, її слід ретельно підготувати восени.

Потрібно обов'язково виконати кілька процедур, пише Gazeta.ua.

Поливання

Перед заморозками черешню потрібно добре полити, щоб забезпечити коріння достатньою кількістю вологи. Це допомагає дереву краще пережити зиму, адже коріння отримає вологу ще до того, як ґрунт замерзне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як листя волоського горіха допоможе в саду та на городі: корисні поради

Обрізка

Восени потрібно також провести санітарну обрізку дерева, видалити сухі, хворі та пошкоджені гілки. Це зменшить ймовірність захворювань і поліпшить проникнення світла. Видаляти потрібно й листя, яке може стати джерелом інфекцій. Окрім того, до настання морозів варто обробити дерева 3% розчином мідного купоросу або 1% бордоською сумішшю. Це захистить черешню від грибкових захворювань під час відлиг і навесні.

Побілка

Стовбури черешень та розвилки нижніх гілок потрібно побілити наприкінці жовтня. Для цього краще використовувати готову побілку, яка містить фунгіцидні та інсектицидні препарати. Можна також застосувати саморобну садову побілку, додавши в розчин вапно і мідний купорос. Це захистить дерева від сонячних опіків, грибків та комах-шкідників, що зимують на деревах.

Укриття

Молоді дерева варто захистити від сильних морозів. Для цього можна використовувати мішковину, агроволокно або спеціальні укривні матеріали.

Захист від гризунів та мульчування

На зиму стовбур черешні можна обмотати спеціальною сіткою або використати інші методи для захисту від мишей і зайців, які можуть пошкодити кору взимку. Пристовбурне коло черешні можна також укрити шаром утеплювального матеріалу. А потім замульчувати. Для цього покладіть сухе листя або скошену траву товстим, понад 10-20 см, шаром навколо дерева, але не впритул до стовбура. Зверху можна покласти ялинове гілля голками догори. Це створить бар'єр для гризунів і додатково допоможе зберегти тепло.

У жовтні городники мають завершувати роботи перед настанням холодів. Це останній місяць, коли потрібно підготувати рослини до зими, щоб мати врожай у наступному сезоні.

Обрізка дерев, підживлення ґрунту, збирання останнього врожаю, а також підготовка грядок для весняної посадки - ключові завдання, які необхідно виконати.

Зараз ви читаєте новину «Як захистити черешню від морозів: прості й ефективні способи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути