субота, 12 жовтня 2024 02:20

Як підготувати газон до зими: важливі поради

Як підготувати газон до зими: важливі поради
Восени потрібно потурбуватися про газон. Фото: s-sad.com.ua

Перед настанням холодів потрібно потурбуватися про газон, його слід належним чином підготувати до зими.

Якщо цього не зробити, замість пружного зеленого покриву навесні буде слабка й хирлява трава. Gazeta.ua наводить кілька порад для якісної підготовки газону восени.

Стрижка

Зазвичай останню стрижку газону проводять приблизно за два тижні до стійких заморозків. Для цього слід обирати теплий і безвітряний день. На присадибній ділянці висота стрижки повинна становити 3-5 см. Тоді газон збереже акуратний вигляд, буде стійкішим до навантажень, не замерзне і не набере зайву вологу, яка може привести до розвитку цвілевих хвороб і гнилі. Важливо дотримуватися технології стрижки. Спочатку слід робити рухи в одну сторону, а потім - в протилежну. Наступного разу змінюйте черговість напрямків стрижки. Після цього газон слід полити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що посадити біля будинку, щоб не ріс бур'ян: перелік квітів, які його заглушать

Прибирання

Якщо скошену траву, листя чи опалу хвою не прибрати, утвориться кірка та з'являться мікроорганізми, що сприяють розмноженню цвілі, бактерій та мікробів. Тому листя та траву бажано збирати по мірі накопичення. Для прибирання підійдуть віялові граблі з пластиковими або металевими пласкими зубцями. Можна також використати газонокосарку або садовий пилосос-повітродувку, але він підходить тільки для сухої галявини.

Посів

Восени газон можна підсіяти. Час для цього слід обирати, зважаючи на погоду та посівний матеріал. На рівній ділянці можна сіяти траву в підморожену землю перш, ніж з'явиться стійкий сніговий шар. Якщо підсіяти газон восени, навесні можна отримати активні сходи. Адже промороження дає насінню додаткову силу, а після танення снігу в ґрунті міститься багато вологи, необхідної для зростання. Таким чином до літа вже буде міцний, густий, морозо- і жаростійкий газон, менш схильний до шкідників і хвороб.

Однак, підсів на зиму не підійде, якщо ділянка має сильний ухил. Талі води на початку весни можуть змити верхній шар ґрунту разом з насінням. Окрім того, плюсова температура може триматися довго, насіння проклюнеться і після перших морозів загине. Щоб цього уникнути, слід посіяти більше насіння восени. А навесні можна підсіяти траву там, де вона не зійшла.

Підживлення ґрунту

Перед зимою ґрунт на газоні рекомендують підживлювати комплексними мінеральними добривами з низьким вмістом азоту, підвищеним вмістом калію і фосфору. Це сприятиме зміцненню і розвитку кореневої системи. Потрібно дотримуватися норм приготування робочого розчину, зазначених виробником на упаковці. Адже перевищена концентрація може викликати опік у рослин.

Осіннє листя зазвичай намагаються швидко прибрати із саду чи ділянки. Однак, досвідчені садівники радять не викидати все опале листя. Частина його може принести користь.

Зокрема, листя можна використати для утеплення рослин.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати газон до зими: важливі поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути