Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2013 05:30

"У меня начальником охраны был начальник донецкой милиции"

Автор: фото з сайта www.pravda.com.ua
  Ігор Мар’їнков свідчить у справі вбивства підтриємця і депутата Євгена Щербаня. 13 лютого він заявив, що Юлія Тимошенко оплатила вбивство за наказом Павла Лазаренка
Ігор Мар’їнков свідчить у справі вбивства підтриємця і депутата Євгена Щербаня. 13 лютого він заявив, що Юлія Тимошенко оплатила вбивство за наказом Павла Лазаренка

У столичному Апеляційному суді допитують свідків у справі вбивства бізнесмена і народного депутата Євгена Щербаня 1996 року. З'ясовують причетність до нього тодішнього прем'єра Павла Лазаренка та керівника корпорації "Єдині енергетичні системи" Юлії Тимошенко. Допитали двох осіб.

Першим у середу свідчив Ігор Мар'їнков — лисий літній чоловік у чорному модельному пальті. Процедура тривала 5 год.

— Я окончил элитную школу (в Донецьку. — "ГПУ"). По профессии инженер-экономист, — неквапно говорить Мар'їнков, зиркаючи спідлоба. — У меня была своя фирма, банк, ресторан. У меня замом был мэр Донецка, начальником охраны — начальник донецкой милиции. У меня был не один, а три "мерседеса". Меня охраняла "Альфа". Я знал многих, и меня знали и уважали.

Мар'їнков розповів, що був знайомий із ватажками банди кілерів, яка вбила Щербаня, — вже покійними Олександром Мільченком та Євгеном Кушніром.

— Я у Кушнира спросил: "Какие у вас отношения с Тимошенко?" — розказує і криво всміхається. У нього немає верхнього переднього зуба. — На что Кушнир сказал, что Лазаренко и Тимошенко для них — одно целое. И благодеяния могут поступать и от Тимошенко. Им надо что-то и кушать, и семьи кормить, ведь те жили за рубежом. Он сказал: "Нормально, нам Юля решит все проблемы, которые у нас есть материального плана, мы будем и бизнес иметь, и всякие дела". Паша (Лазаренко. — "ГПУ") дал команду Юле заплатить эти деньги со своих счетов, и они были перечислены Мильченко, на его счета. Это был расчет за убийство Щербаня.

У четвер до зали суду пустили чотири десятки журналістів та учасників процесу. На вулиці залишилися близько 20 народних депутатів від "Батьківщини". Так ухвалив суд, пояснили охоронці.

Скрізь у коридорах будівлі розставили "беркутівців" — із палицями, в шоломах, жилетах. Десь до півсотні людей. До зали пропускають крізь металошукач. Четверо охоронців заводять свідка Ігоря Мар'їнкова через бічні двері. Він насуплений та згорблений. На прохання захисту Тимошенко описує зустріч її з Мільченком та Кушніром у готелі "Національний", яку він спостерігав 1996 року. Точної дати згадати не може. Припускає, що то була весна або літо. Адвокат Тимошенко 45-річний Сергій Власенко просить розказати детальніше.

— Проходя по вестибюлю отеля, я увидел, как они небыстро шли к выходу. Мило беседовали. Прощались.

— Ви були знайомі з Тимошенко?

— Знал в лицо.

— Знайомі були?

— Нет. У меня не было такой необходимости.

— Як того дня виглядала Тимошенко?

— Маленькая, хрупенькая. Косы у нее не было. Блондинкой она не была. Причесочка до плеч, не знаю как называется. Я же лысый, мне легче. Я когда там проходил, пахло "Шанелью".

— Що було на Тимошенко?

— Наверно, костюм от "Луи Виттон" (першу лінію одягу запустили 1998 року. — "ГПУ").

— Ви можете все описати?

— Бортики, две-три пуговички. Была ли под пиджаком блузка, не знаю. Сумка темно-коричневого цвета. Туфельки на каблуках сантиметров 15-18.

— Якого вона була зросту?

— Метр в кепке в прыжке.

— А приблизна вага?

— 42 килограмма. Сколько можно трындеть одно и то же, — замовкає на кілька секунд, — Ваша честь, я хочу сказать.

— Ви сказали, що за вбивство було перераховано 1,8-2 мільйони, — бере слово адвокат 42-річний Олександр Плахотнюк. — А в протоколі з ваших свідчень написано, що три.

— Я написал около 3. Это и 1,8, и 2. Прошло 16 лет. За это время цифры стираются.

Після засідання присутні розходяться.

— Це клоун, — говорить про свідка один із нардепів від "Батьківщини".

У п'ятницю допитували другого свідка 51-річного Сергія Зайцева. Він був одружений зі Світланою Новаковською — рідною сестрою Ізабелли Кириченко, чоловік якої Петро працював помічником Павла Лазаренка.

— Кириченко хвалился, что они развели Пашу на трешку, возможно, он так назвал 3 миллиона, — розказує Зайцев. — Говорил: "Мы развели эту лошицу Тимошенко на трешку".

Зайцев видає за свідчення слова п'яного наркомана

— Для країни з нормальними судами це були б кіно і вселенський скандал, — відгукується про суд нардеп Анатолій Гриценко, 55 років. — Спробую узагальнити свідчення Зайцева. Він особисто у справі нічого не знає, не бачив, не був свідком, з Юлією Тимошенко не знайомий. Те, що він зараз розказує, — усе зі слів Кириченка, який з ним поділився під час однієї розмови, будучи "в стані сильного алкогольного сп'яніння". Кириченко раніше був наркоман. Його дружина — теж. Він ще й сестру і брата підсадив на наркотики.

Свідок не зміг пояснити, чому на допиті у травні минулого року прізвища Тимошенко він не згадував.

Зайцев розкрився повністю, коли визнав, що навіть на сьогоднішній суд він приїхав не сам, а його зустрів десь на вулиці, привіз на своїй машині й супроводив до зали засідання представник обвинувачення, слідчий прокуратури. Навіть пальцем на того вказав.

 

Зараз ви читаєте новину «"У меня начальником охраны был начальник донецкой милиции"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути