На літо служби працевлаштування набирають сезонних працівників. Робота є в Криму та на Одещині. Найбільше потрібні — кухарі та офіціанти.
Мангальщикам, майстрам приготування шашликів, дають 4 тис. грн і більше.
— Два останні роки на них є попит, — каже 32-річна Тетяна Онопрієнко з Рівного. Вона набирає охочих працювати у Криму. — Раніше шашлики у Криму жарили татари та узбеки. Тепер їх не вистачає. Треба вміти готувати і свинину, і яловичину. Господарі перевіряють уміння на місці. Якщо шашлики у вас не вдаються, доведеться збиратися додому. Охочих попрацювати мангальщиком теж багато.
37-річна Віра Марущак влаштовується на літо кухарем у Крим останні п'ять років. Постійну роботу має в шкільній їдальні на Вінниччині. Із травня по серпень бере відпустку. У вересні йде на лікарняний.
— Директор у курсі, що я на заробітках. Але ж у своєму селі я маю зарплату півтори тищі. А в мене двоє дітей, — каже Віра Андріївна.
У Євпаторії працює в приватному пансіонаті на 80 відпочивальників. Має двох помічниць.
— Починаємо о п'ятій ранку — і до 22.00. Потім біжу скупатися на море. І в ліжко. Вихідних нема. Зате хазяїн хорошо платить. Цього року обіцяв 5 тисяч на місяць. Торік я привезла 14 тисяч гривень. Купила стіральну машинку і мікроволновку. Мої діти тут тиждень відпочили.
У Вінниці жінок набирають продавцями морозива, теж у Крим. У газетних оголошеннях обіцяють зарплату 5 тис. грн, безплатне житло і харчі.
Телефонуємо. Фірма без назви, адреси не кажуть. Власниця представляється Мариною.
— Із червня по жовтень будете продавати вагове морозиво у Феодосії, — розповідає телефоном Марина. — Трудову не оформляємо. Перед виїздом повчитеся крутити ріжки тут, у Вінниці. Кожен день треба здавати виторг 4 тисячі. Якщо каса буде більша, отримаєте премію. Щодня будете отримувати по 110 гривень. Раптом нагряне з перевіркою міліція чи податкова, хазяїн точки все порішає.
Навчають продавщиць у кіоску на залізничному вокзалі Вінниці. За годину там купують 50 порцій. 100 г морозива коштує 3,5 грн. За наповнювач додатково беруть 50 коп.
— Мені 50 грамів, — підходить до кіоску літня жінка.
Вона перераховує копійки в гаманці, бере 100 г морозива.
— Ми важимо мінімум 100 грамів, — відповідає продавщиця, 20-річна Ліна Березюк. Вона навчає, як торгувати морозивом.
— Просять 100 грамів, а ти накручуй 150. Я по людині бачу, скільки їй зважити. Тітонька з пальцями в золоті може заплатити за велику порцію, гривень на 15. Якщо рахують копійки, краще важити точно. Бо можуть не заплатити. Жінки уважно дивляться на ваги і рахують ціну. А чоловікам можна накинути гривню-півтори, вони й не помітять.
Торік Ліна Березюк заробила в Криму 10 тис. грн. Працювала з 10.00 до 1.00. Мала один вихідний на тиждень. Власник точок зняв для працівниць хату. Годував двічі на день.
25-річна Олена Савицька з Вінниці торгує морозивом три роки. Знає, як заробити у Криму побільше.
— Під електронні ваги треба поставити невеличкий магніт. Він притягує платформу і вєса показують лишні 10–15 грамів, — пояснює Олена. — За день наварюю 100 гривень. Хазяям не кажу. Бо скажуть, щоб гроші їм віддавала.
Виймає з кишені кілька магнітів. Накручує морозиво на вафельний ріжок, ставить на ваги. Водночас ледь помітним рухом під них підсовує магніт. Електронний екран показує — 150 г. Покупець віддає 5,25 грн. Але справжня вага ріжка на 20 г менша.
— От і маю собі 70 копійок. У мене невеликі магніти, на 5, 10 і 20 грамів, — каже Олена.
Коментарі
2