— Чоловік купив овець романівської породи. Планували розводити для себе. З часом стадо збільшилося і зареєстрували його як господарство, — каже 41-річна Оксана Лучка з хутора Дубовий кут Долинського району Івано-Франківської області. Майже сім років разом із чоловіком Василем займаються вівчарством, виготовляють сири.
— Спершу планували різати на м'ясо. Але виявилося, що отримати легальні документи досить складно. У нашому районі немає бойні, а будувати її на території ферми дорого. До того ж ринок насичений конкурентним м'ясом. На прилавках магазинів в Івано-Франківську лежить новозеландська баранина. І коштує дешевше, ніж ми могли б запропонувати. Вирішили до м'ясних порід овець додати молочних і виготовляти сири. Сироварінню вчилася в Рахові та Кам'янці-Подільському. Багато говорила з виробниками, які роблять сир із козиного молока. Технологія подібна: молоко, закваска і прес. Але вихід молока в овець менший. Щоб зварити головку сиру, треба 30 літрів.
Перший сир варила м'який, типу бринзи. Розраховувала переважно на туристів. Щодня приймали групи до 20 осіб. Подавали дегустаційні тарілки з дев'ятьма видами сиру, медом і домашніми винами з калини чи чорниці. Коштували такі 250 гривень. Після дегустації туристи купували сир для себе, тому проблем зі збутом не було.
Найпопулярніший серед туристів — витриманий сир. Такий коштує 600 грн/кг.
— Навчитися варити тверді сири було складно. Перший рік вдавалася кожна десята головка сиру. Решту викидала собакам, бо мав неправильну консистенцію, неприємно пахнув, — говорить Оксана Лучка. — Цього року через карантин змінили напрям продажів. Зареєструвалися у групах, де цікавляться екологічно чистими продуктами. Возимо замовлені сири в Івано-Франківськ у холодильнику. Люди приходять на певну годину і забирають. Щороку поновлюємо асортимент. Додали мариновану бринзу і масло. Проводимо безкоштовні дегустації, щоб заохотити нових покупців. Цього року поставили на закладку більше твердого сиру. Бо він, що довше стоїть, то смачніший і дорожчий. А молоді сири стали невигідними.
У сезон наймаємо чабанів пасти отару. Молодих овець іноді ріжемо на замовлення. Запікаю м'ясо в печі з овочами. Ціна страви залежить від ваги тварини.
Коментарі