Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2009 19:04

Нова повінь буде масштабнішою

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Професор Олег Адаменко у своєму кабінеті в Івано-Франківському  університеті нафти і газу показує карту області, зроблену з космосу в липні торік — під час повені. На карті видно, як розлився Дністер у Галицькому районі
Професор Олег Адаменко у своєму кабінеті в Івано-Франківському університеті нафти і газу показує карту області, зроблену з космосу в липні торік — під час повені. На карті видно, як розлився Дністер у Галицькому районі

Волинські дослідники природних аномалій припускають, що руйнівний ураган 10 червня, який пошкодив близько 1200 будівель у п"яти районах Волинської області, можна було передбачити. Для цього синоптикам мали проаналізувати природні дива попередніх років — зелену траву посеред зими, сніг-град у травні та цвіт липи в березні.

— Як не прикро, але волинський клімат назавжди втратив природну стійкість. Повені, смерчі й навіть чорні пилові бурі, яких зроду не було на Волині, відтепер будуть звичними загалом для українського Полісся, — каже дослідник природних явищ і катаклізмів, фізик за освітою 68-річний Петро Павлов із райцентру Шацьк Волинської області. — Не виключено, що після смерчів настане спека, аж до кількатижневої посухи.

Науковець винуватить у стихіях насамперед глобальне потепління, активізацію підземних розломів і гепатогенних зон.

— Більшість стихій, очевидно, спричиняють земні розломи, простіше кажучи, земля почала рухатися. Поступово змінюється енергетична полярність, що призводить до повеней і небачених досі смерчів-торнадо, — каже дослідник.

У довгостроковому прогнозі погоди на 2009 рік, опублікованому в січневому номері "ГПУ", синоптик-аматор Володимир Лис, 61 рік, із Луцька передбачив червневу негоду. Він зазначив, що "червень розпочнеться з теплих днів. Приблизно за тиждень погоду зіпсують нетривалі дощі з похолоданням. Шквальні грози пройдуть двома хвилями — ймовірно 6–7 і 10–11 червня. Температура повітря знизиться до 14–16 градусів".

— Зараз модно посилатися на парниковий ефект, вплив цивілізації на зміну клімату Землі. Смію сказати, що такий вплив незначний і становить не більше 15 відсотків, — каже Лис. — Насправді погодні аномалії навмисне запрограмовані природою. Тепла погода кінця ХХ століття нагадує перебіг погоди наприкінці Х століття. Періоди великих потеплінь і похолодань завжди чергувалися на нашій планеті. Судячи з усього, черговий період потепління розпочався ще в середині ХVІІІ століття і поступово набирає темпів. Якщо співставити його хід із попереднім, то пік теплих зим і спекотних літніх місяців слід очікувати в 2030-х і 2050–2060-х роках ХХІ століття.

Синоптик зауважує, що стихії випробовуватимуть нас, імовірно, наступних 30 років.

На Прикарпатті глобальні кліматичні зміни відбуваються кожних 33 роки. Науковці Івано-Франківського університету нафти і газу кажуть, що останні 10 років природні лиха почастішали. Трапляються раз на два роки.

— Чому нас так часто топить? Найперше це гори — вони притягують хмари і тому випадає велика кількість води, — вважає професор  університету нафти і газу, доктор геолого-мінералогічних наук 73-річний Олег Адаменко. —  Далі річки з гір стрімко спускаються на долини, тим самим руйнують береги, утворюють зсуви. У руслі річок вода не має чим "зафіксуватися", тому що гравій і пісок несанкціоновано вивозять. І ще одна причина — вирубують ліси. Її я називаю на останньому місці, тому що дерева вбирають тільки 30 відсотків опадів.

Адаменко каже, Прикарпаття очікує нова повінь. Науковці можуть навіть спрогнозувати, якими наслідками вона обернеться для регіону, і в якій місцевості випаде найбільше дощів. Та не відомо, коли саме вона буде.

Учені розробили протиповеневу програму. Кажуть, якщо її реалізувати, можна буде уникнути катастрофи.

— Система грамотно розроблена, вона передбачає створення дамб не біля села чи річок, а там, де вони найбільше можуть зупинити воду. Опори мостів ми пропонуємо укорінити глибше порід гравію і піску. Плануємо звести польдери — це такі низини з дамбами, куди б можна було збирати воду, а потім поступово спускати. І обов"язково розробити систему оповіщення. На опори мостів встановити спеціальні датчики, які вимірюватимуть рівень води. Про кожне підняття на 10–15 сантиметрів вони сповіщатимуть рятувальникам, а ті вже подаватимуть сигнал у села, — пояснює Адаменко.

Торік із нашого села повтікали всі щурі та зникли ворони. По чагарниках не було гадюк

Свій план учені Івано-франківського університету подали на розгляд Кабміну. Ще торік його затвердили і додали до державної протипаводкової програми. Уся повенева система заходів обійдеться державі в 31 млрд грн. Із них 600 млн передбачено на науково-дослідницьку роботу. 122 млн просять учені університету нафти і газу, аби самостійно проводити досліди на Прикарпатті.

Адаменко каже, торішню повінь науковці університету передбачили.

— Ми мали на руках знімки із космосу. На них було видно, що на наш регіон насувається гідроциклон. Ми попередили рятувальників, ті оповіщали населення. Та уникнути лиха все одно би не вдалося — люди не готові були до цього, не було укріплень на берегах, дамб, водосховищ, — каже професор.

Дмитро Лупипсів, 59 років, із села Нижнів Тлумацького району Івано-Франківської області також передбачив минулорічну повінь у Західній Україні — за народними прикметами. За два місяці до стихії він спрогнозував різке підняття рівня води в басейні Дністра.

— Цього року повені не буде, — запевняє синоптик. — Торік я відчував, що буде велика вода, відчувала і сама природа. Із нашого села повтікали всі щурі та зникли ворони. По чагарниках не було гадюк. Цього року тої нечисті повно. Щурів знову розвелося. Я знаю, що велика вода ще буде в нашому регіоні, але поки не можу точно сказати, коли саме. Одне відчуваю — вона буде масштабніша, ніж торішня.

Нашестя перелітної сарани віщувало посуху

Прогнози, що базуються на літописах, робить краєзнавець Петро Кравчук із райцентру Любешів на Волині. У "Книзі рекордів Волині" він констатує: на основі матеріалів, записаних у "Літописі Руському", "Галицько-Волинському літописі" та "Хроніці Любешівського колегіуму", територія Волинської області нині на піку стихійних явищ.

— 1092 року зафіксовано страшний голод на Волині через неврожай і посуху. 1108 рік — велика повінь на Прип"яті, потім спекотне літо, — пише автор. — 1255-го — ще більша повінь, про яку в "Літописі Руському" записано: "Вода бысть велика. Подобной которой не бывало и не помнят". Затим знову посуха. Великі повені зафіксовані взимку 1259-го і 1495-го.

Тривалу посуху фіксують літописці 1616 та 1739 років. Тоді посохли квіти і листя на деревах. Через вісім років — нашестя перелітної сарани, що віщувало посуху і природні стихії. 1832-й у Волинській губернії можна назвати роком невпинних дощів і негоди, то 1843, 1851, 1855-й — роками градобоїв. За циклічністю стихій, яку науковець визначає за своєю формулою, можна припустити — у наступні два-три роки північні області Західної України потерпатимуть від стихій.

— Ми не втечемо від посух і шквалів, повеней і пилових буревіїв. Їх потрібно прийняти і готуватися до них, — каже дослідник Петро Павлов.

Зараз ви читаєте новину «Нова повінь буде масштабнішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути