Ексклюзиви
субота, 20 листопада 2010 19:01

В Одесі збудували перший дерев'яний храм без жодного цвяха (ФОТО)
6

В Одесі збудували новий храм святителя Луки та архангела Михайла на території лікарні Одеського національного медичного університету, що на вулиці Тінистій, 8. 21 листопада його освятить та відкриє митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел.

"Це місце вибрали тому, що тут зараз дуже багато прихожан, - розповів кореспонденту Gazeta.ua майбутній Настоятель храму протоієрей Сергій Лєбєдєв. – Кілька років я постійно приходив сюди молитися разом із хворими. З часом на молитву почали приходити місцеві жителі. Тутешній храм на 30 кв м вже не міг помістити усіх бажаючих. Тому разом з адміністрацією лікарні ми вирішили розширитись і збудувати новий храм".

З 21 листопада храм буде працювати щоденно з 9 до 17.00. Тут можна буде хрестити немовлят, вінчатись тощо. Поряд з новим храмом є часовня, колокольня, недільна школа. Також це єдина церква в місті, поряд з якою є дитячий майданчик.

"Храм будували за старовинною слов'янською технологією – з дерева і без жодного цвяха. Запросили майстрів з Західної України. Чоловіки користувалися трьома інструментами: пилкою, сокирою і молотком", - зазначив Лєбєдєв.

Сосновий брус замовили оброблений – гладенький, без кори. На кожній балці пилкою та сокирою вирізали місце з'єднання. Колись між балками підкладали сушений мох, щоб не затікала вода і не тягнув вітер.

"Зараз будівельники використали сучасні матеріали. Потім бруски підігнали один до одного, стукаючи по верхньому важким молотком. Щоб надійно закріпити конструкцію, крізь кілька балок просвердлили отвір і забили в нього дерев'яний кілочок. Майстри кажуть, що сосновий брус якнайкраще підходить для будівництва людських помешкань. Всього на зведення храму пішло більше ста кубічних метрів деревини", - зауважив майбутній Настоятель храму.

Роботи тривали півроку. Якщо подивитись на храм зверху, то він буде у формі хреста. Ця церква не зламається від землетрусу і не згорить, бо дерево обробили спеціальним протипожежним розчином. Усі будівельники храму були віруючі. Отець Сергій щодня приходив на будівельний майданчик, благословляв робітників.

Храм збудовано за благословенням митрополита Агафангела, на кошти депутата Одеської обласної Ради VI скликання Михайла Рафаєвича, за підтримки ректора ОДМУ Валерія Запорожана.

Другий храм без жодного цвяха будують зараз на Французькому бульварі.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі збудували перший дерев'яний храм без жодного цвяха (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути