понеділок, 20 квітня 2009 10:38

"КНДР може відновити ядерну програму впродовж кількох місяців" - МАГАТЕ

"КНДР може відновити ядерну програму впродовж кількох місяців" - МАГАТЕ
Гендиректор МАГАТЕ Мохаммед ель-Барад заявив, що КНДР могла б відновити свою ядерну програму впродовж кількох місяців, проте сподівається на відновлення переговорного процесу з Пхеньяном щодо ядерної програми.

Про це глава Міжнародного агентства з атомної енергії заявив на міжнародній конференції, яка відбувається в Пекіні. "Це питанням кількох місяців", відповів він на питання репортерів про те скільки часу знадобилося б Північній Кореї на відновлення національної ядерної програми.

Минулого тижня КНДР заявила про намір відновити свою ядерну програму після того, як в РБ ООН засудила запуск 5 квітня її багатоступеневої ракети. Одночасно Пхеньян вирішив припинити шестисторонні переговори щодо ядерної проблеми і вислав з Йонбена інспекторів МАГАТЕ.

Ель-Барад також підкреслив, що рівень відкритості в цьому питанні, продемонстрований адміністрацією президента США Барака Обами, залишає надію на відновлення переговорів з Пхеньяном.

Торкаючись ядерної проблеми Ірану, глава МАГАТЕ заявив, що оптимістично ставиться до спроб Вашингтона і Тегерана покінчити з протистоянням з цього питання.

"Я дуже задоволений зміною політики США (стосовно Ірану) від шляху конфронтації на шлях діалогу і взаємоповаги. Я говорив своїм іранським колегам, що вони повинні відповісти взаємністю (на кроки США) і також простягнути руку. І те, що ми зараз чуємо від Ірану вже зовсім інше, це вже більше стриманий тон. Я дуже оптимістично налаштований у зв"язку з цим абсолютно новим підходом і вважаю, що він спрацює ", - заявив ель-Барад.

США і низка інших країн підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Іранське керівництво ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення енергетичних потреб країни. Минулого тижня "шістка" міжнародних посередників запросила іранських представників до прямого діалогу з ядерної проблематики.

Як повідомлялося, сьогодні, 17 квітня, Північна Корея заявила, що початок ядерної війни на Корейському півострові - це лише питання часу, а винні в усьому Південна Корея та США.

14 квітня, Північна Корея заявила про те, що висилає з країни інспекторів МАГАТЕ і призупиняє діяльність місії ООН з моніторингу на ядерному реакторі в Йонбені.

Заява пролунала після того, як Пхеньян заявив про намір вийти зі складу шестисторонніх переговорів щодо згортання своєї національної ядерної програми. Білий дім уже закликав КНДР негайно повернутися до переговорів.

РИА Новости, korrespondent.net
Зараз ви читаєте новину «"КНДР може відновити ядерну програму впродовж кількох місяців" - МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути