Ексклюзиви
середа, 30 березня 2022 18:45

Погрожували вбити. Гамселили по ногах, руки викручували - журналіст після полону

Погрожували вбити. Гамселили по ногах, руки викручували - журналіст після полону
Олег Батурін - кореспондент обласної газети "Новий день". Очолює громадську організацію "Європростір", що займається журналістськими розслідуваннями. Після окупації Каховки російськими військами брав участь у проукраїнських мітингах. 8 днів провів у російському полоні. Каже, що вороги не зломили його і не злякали. Автор: unian.net

Каховського журналіста Олега Батуріна викрали російські військові й 8 днів тримали у полоні. Що з ним сталося, він розповів журналу "Країна".

Спершу журналіста тримали у місцевому відділку поліції. Згодом перевезли у Херсон.

"Все відбувалося, як у фільмах про фашистів. Мене і ще кількох людей повезли в міський відділ поліції. Поставили обличчям до стіни, наказали розставити ноги і нахилити голову. По ногах постійно били. Навколо бігали військові й матюкалися. З підвалів було чути автоматні черги.

Хлопчину років 18-ти біля мене тягали підлогою: "Там у нас расстрельная камера, слышишь? Сейчас тебя спустим в подвал. Ты – труп". І давай у нього стріляти. Холостими. У того почалася істерика. Плакав і кричав: "Відпустіть, пробачте, не вбивайте". А рашисти іржали: "Мы пошутили, но сейчас будет боевой выстрел. Ты попрощался с жизнью, сука?" Я стояв, втиснутий у стіну, а вони знову стріляли у хлопця холостими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор крилатої фрази про "рускій воєнний корабль" повернувся додому

За словами журналіста, росіян цікавили прізвища й адреси націоналістів, організаторів проукраїнських мітингів.

"Казали: "Дописался". Знали, що я журналіст. Погрожували вбити. Гамселили по ногах, руки викручували так, що, здавалося, зламають".

У якийсь момент Батурін почув, що за вікном приміщення, де його допитують у Херсоні, відбувається проукраїнський мітинг.

"Люди скандували: "Путин-хуйло", "Оккупанты, вон из нашего города". Вони випромінювали такий градус ненависті до ворога, що вона була розлита в повітрі. Здавалося, її можна було хапати пальцями й вона перетворювалася б на каміння, яке можна кидати в орків.

Відчував розгубленість тих, хто був зі мною в кабінеті. Вони були дезорієнтовані. Військовий, який мене допитував, сказав: "Не понимаю: мы приехали их защищать, а они тут митинги проводят. Ничего, захватим Николаев и Одессу и тогда окончательно разберемся". Подумав: хай спробують.

Я сидів під стіною пригнічений, розчавлений у хлам. І водночас відчував піднесення й надію, що все зі мною буде добре".

Повністю матеріал читайте у журналі "Країна" за 31 березня.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити онлайн.

З початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року російські військові почали викрадати українських журналістів, активістів та керівників місцевого самоврядування в окупованих районах.

Олег Батурін – журналіст газети "Новий день" у Каховці на Херсонщині. Висвітлював життя Херсонщини в окупації. Зник 12 березня. Про це повідомила його дружина. За її словами, він пішов на зустріч, залишивши вдома телефон і документи. Обіцяв повернутися через 20 хв, але не повернувся. Колеги журналіста у своїх дописах в соцмережах одразу припустили, що росіяни викрали за його позицію. 20 березня Олега випустили з полону.

Зараз ви читаєте новину «Погрожували вбити. Гамселили по ногах, руки викручували - журналіст після полону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути