Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2013 05:54

Попова попросили не будувати нову "катівню" для дельфінів

Попова попросили не будувати нову "катівню" для дельфінів
Фото: afisha.ternopil.ua

Українські екологи звернулися до голови КМДА Олександра Попова з проханням заборонити будівництво нового дельфінарію на території Київського зоопарку.

Як стало відомо Gazeta.ua, захисники природи виступили проти планів побудови в Київському зоопарку океанаріуму.

Активісти нагадали, що на території України в Чорному та Азовському морях мешкає три види китоподібних – дельфіни афаліна,  морська свиня (азовка) та дельфін звичайний (білобочка). У 1994 році дельфінів було внесено до Червоної книги України, вони отримали статус рідкісних та вразливих.

"Також наказом міністерства № 328 від 20 вересня 2011 року "Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного і Азовського Морів" заборонено вилучення дельфінів з природного середовища існування", - розповіли Gazeta.ua у Національному екологічному центрі України.

Екологи наголосили, що Київ розташований за 400 км від морського узбережжя, як наслідок дельфіни утримуються в штучно підготованій воді, в яку додається хлор для дезінфекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 гривень коштує одне фото з дельфіном

"Тварини вимушені перебувати в обмеженому просторі, збідненому оточенні, брати участь у виступах, система тренувань до яких заснована на відчутті голоду. Постійний стрес, неякісне ветеринарне забезпечення, шумове забруднення, нестача руху, шкіряні захворювання, хвороби внутрішніх органів є причиною передчасної смерті дельфінів", - обурились громадські діячі.

За їхніми даними, у лютому 2012 року в цілому у дельфінаріях України нараховувалось 74 дельфіна, більшість з яких було спіймано в дикій природі.

Разом з тим, як розповіли активісти, низка країн світу, наприклад, частина штатів США, Бразилія, Коста-Ріка заборонили дельфінарії як заклади, які не відповідають життєвим потребам дельфінів. У 13 державах-членах ЄС (Великобританії, Естонії, Ірландії, Латвії, Люксембургу, Австрії, Польщі, Румунії, Словаччині, Словенії тощо) також не працюють дельфінарії.

"Зведення нових дельфінаріїв – гуманітарна проблема, оскільки людина свідомо знищує унікальних представників фауни України заради грошей", - підсумували в екологічному центрі.

Зараз ви читаєте новину «Попова попросили не будувати нову "катівню" для дельфінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути