
Стара дерев'яна дошка ще може послужити достатньо довго, якщо правильно за нею доглядати.
З часом деревина вбирає запахи, на ній з'являються подряпини та скупчуються бактерії, але все це можна виправити. За допомогою простих натуральних засобів, легкого шліфування та обробки олією, дошка знову стане чистою, безпечною та привабливою для використання на кухні.
Як реабілітувати стару деревʼяну дошку і прибрати запахи, бактерії та подряпини з деревʼяної дошки, показала фудблогерка Валентина Саєнко.
Нам потрібно:
- сіль;
- лимон;
- оцет;
- наждачка (100 гріт);
- мінеральна харчова олія
Для початку посипаємо нашу дошку сіллю і добре натираємо лимоном. Залишаємо на 5 хвилин і змиваємо. Далі поливаємо білим оцтом, натираємо і знову змиваємо. Витираємо на сухо. Проходимось наждачкою вздовж волокна. Витираємо вологою серветкою. Як тільки дошка висохне - щедро змащуємо олією. Даємо постояти мінімум ніч.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 предметів кухні, які необхідно мити лише вручну
Поради
Не беріть оливкову чи соняшникову олію. Потрібна спеціальна, для дерева і яка може контактувати з харчовими продуктами. Звичайна олія прогоркає.
Нагадую, що дошку не можна мити в посудомийці і треба зберігати вертикально. Після миття завжди витирати насухо.
Багато бактерій збирається на губках та серветках для миття посуду. Їх потрібно змінювати не рідше одного разу на тиждень. Обробна дошка також збирає чимало бактерій. Так, від сирого м'яса на ній залишається у 200 разів більше фекальних бактерій, ніж на сидінні унітаза. Сира яловичина та м'ясо птиці залишають після себе сальмонелу та інші мікроби, які викликають небезпечні захворювання.
Коментарі