пʼятниця, 08 червня 2018 08:23

Вулкан випалив усе живе в країні

Вулкан випалив усе живе в країні
Виверження вулкана Лакі. Фото: http://recordfm.com.уа

Найбільше у світі вулканічне виверження відбулося 8 червня 1783 року в Ісландії на горі Лакі. Тривало до 7 лютого 1784 року.

Хмари вулканічного попелу і вулканічних газів, що засипали більшу частину Ісландії, призвели до катастрофічних наслідків. Від отруєння фтором та двоокисом сірки і голоду померло 10 тис. осіб. Загинуло більше 50% великої рогатої худоби. Важкий сірчаний туман, що розлігся над Західною Європою, спричинив багатотисячні смерті восени 1783 і взимку 1784 років.

В Ісландії близько 130 вулканів. 18 з них вивергалися після заселення Ісландії - близько 900 року. Діяльність вулкана Лакі була смертоносною не лише для жителів Ісландії, а й для всієї Північної півкулі. Перший вибух відбувся 8 червня 1783 року. Спочатку був землетрус. З'явилася тріщина і стався вибух. Вилив лави зі 130 кратерів відбувався зі швидкістю до 8,6 тис. м/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виверження вулкану у Гватемалі: повідомляють шокуючі новини

Фонтани лави було видно здалека. Хмари вулканічного попелу і вулканічних газів, що засипали більшу частину Ісландії, сягнули континентальної частини Європи. Вони також були причиною зниження середньої температури повітря у північній півкулі майже на 1°С.

За різними оцінками в атмосферу було випущено 120 млн тонн сірчаного окису, що втроє перевищує загальні річні промислові викиди Європи 2006 року.

Найбільше вулканів на Японських островах — 200. Із них 40 активні. У Японії так багато вулканів тому, що країна розташована на стику чотирьох тектонічних плит. Щороку на островах стається 1,5 тис. землетрусів.

Зараз ви читаєте новину «Вулкан випалив усе живе в країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути