Ексклюзиви
середа, 23 червня 2021 12:18

При СБУ створили підрозділ для боротьби з терористами й диверсантами

При СБУ створили підрозділ для боротьби з терористами й диверсантами
СБУ "Альфа" відзначає 27-річчя Фото: liga.net

23 червня 1994 року в Україні створили Центр спеціальних операцій СБУ "Альфа". Основні завдання: боротьба з тероризмом, нейтралізація злочинних організацій і диверсійних груп, звільнення заручників і охорона.

Спецпідрозділ Управління "А" виник на підставі указу президента України Леоніда Кравчука й на базі 10-го відділення Групи "А" в Києві, утвореного ще 1990 року наказом начальника 7-го управління КДБ СРСР.

"Альфа" - перша літера грецької абетки, що символічно означає - бути першим. Першим же командиром підрозділу став генерал-майор Василь Крутов. До того - радник голови Служби безпеки України з питань боротьби з тероризмом.

У липні 1996 року Управління "А" реорганізували в Управління боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства й працівників правоохоронних органів СБУ. Гаслом стало: "Життя - Батьківщині! Честь - нікому!". Добір бійців відбувався на закритому полігоні й тривав кілька тижнів. Його проходив один із 10-15 кандидатів.

З часу заснування підрозділу його бійці провели до 10 тис. оперативних заходів. Першу антитерористичну операцію успішно завершили 1 жовтня 2011 року. Блокували й узяли штурмом будівлю одеського готелю "Особняк", у якому укріпилися чеченські бойовики Аслан Дікаєв і Хасан Хадісов. Напередодні вони розстріляли двох і поранили чотирьох працівників міліції. "Альфі" вдалося їх ліквідувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Українській державі створили військове формування

Нині підрозділи Центру діють у кожному регіоні України, але особливо посилені в районах проведення операції об'єднаних сил на сході України. Бійці затримали сотні озброєних проросійських терористів та учасників диверсійних груп, сприяли українським військовим. На сьогодні підрозділ утратив 12 воїнів.

"Усі 27 років Центр посідає надважливе місце в системі Служби безпеки України. Ви - найкращий бойовий підрозділ СБУ. Це результат того, що ви є справжньою командою однодумців, якій під силу виконати завдання будь-якої складності.

Для цього потрібні не тільки професійність і патріотизм, а ще надійність і відчуття плеча. У вашій роботі інакше й не вийде. Тому що для вас життя не ділиться на мирний і воєнний час. Ви завжди там, де найбільша загроза, на власній передовій.

І не важливо, де вона пролягає – на лінії розмежування на Донбасі чи в, здавалося б, мирному Києві. Кінцева мета однакова: зробити максимум, щоб життя пересічних українців було безпечним", - пише у Facebook пресцентр СБУ.

22 червня 2018 року національна поліція завершила формування територіальних підрозділів поліції особливого призначення "Корпус оперативно-раптової дії".

Підрозділ Національної поліції КОРД створений для опрацювання надзвичайних ситуацій, рівень яких перевищує можливості сил оперативного реагування чи оперативно-розшукових підрозділів. Він почав діяти в березні 2016 року

Зараз ви читаєте новину «При СБУ створили підрозділ для боротьби з терористами й диверсантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути