понеділок, 02 червня 2014 12:20

Королева Єлизавета II: 10 маловідомих фактів біографії
10

Фото: podkofeek.ru

10 маловідомих фактів біографії

1. Її звали Лілібет

У вузькому колі сім'ї маленька спадкоємиця престолу отримала прізвисько Лілібет, оскільки довго не могла навчитися правильно вимовляти своє повне ім'я. Король Георг VI часто говорив про своїх дочок: "Лілібет - моя гордість, а Маргарет - відрада".

2. Вона стала престолоспадкоємицею у віці десяти років

- Тобто ти станеш наступною королевою? - запитала старшу сестру принцеса Маргарет, коли їх батько в 1936-му році несподівано став королем Великобританії.

- Так, коли-небудь в майбутньому, - відповіла Лілібет.

- Бідолаха! - щиро поспівчувала Маргарет.

3. Під час Другої Світової війни вона працювала механіком

Для підняття бойового духу громадян своєї країни майбутня королева не боялася забруднити руки: в 1945 році молодший офіцер Єлизавета Олександра Марія Віндзор служила механіком і водієм в резервному батальйоні.

4. Вона вийшла заміж за свого кузена

Принцеса Єлизавета поєдналася законним шлюбом з грецьким принцом Філіпом, який доводиться їй чотириюродним братом: їх спільними пра-пра-прадідами є королева Вікторія і принц Альберт, які, в свою чергу, були двоюрідними кузенами.

5. Вона стала королевою в Кенії

Під час свого візиту в Кенію, 6 лютого 1952 року принцеса отримала скорботну новину про кончину свого батька.

6. Вона обожнює коней і собак породи коргі

Коротконогі руді пси породи вельш коргі стали чотириногим символом британської монархії. Вони традиційно супроводжують королеву на прогулянках, але ще більшу пристрасть вона має до коней.

7. У неї залізна витримка і самовладання

Під час урочистого розводу караулів в 1981 році зловмисник зробив шість холостих пострілів у безпосередній близькості від коня, на якому сиділа імператриця, що приймала парад. До захвату публіки, що зібралася, Єлизавета, що називається, бровою не повела - утримала коня і ні на секунду не припинила вітального салюту на честь своєї армії. Рік потому ще один неурівноважений британський підданий увірвався в особисті покої королеви, обійшовши сигналізацію і охорону палацу. Впродовж десяти хвилин, з фантастичним спокоєм і гідністю королева вела бесіду з цим божевільним, чекаючи приїзду поліції.

8. Вона фарбує губи на публіці

Хто б що не говорив про суворість англійського етикету, королева дозволяє собі маленькі слабкості. Папрарацці неодноразово ловили момент, коли, знаходячись на публічних світських заходах, Єлизавета не соромилася свого положення і навколишнього натовпу та публічно поправляла макіяж.

9. Вона пожертвувала етикетом заради щастя свого сина

Любовний зв'язок принца Уельського Чарльза і заміжньої світської левиці Камілли Паркер-Боулз упродовж декількох десятиліть був для королеви кісткою в горлі і причиною публічних скандалів, що кинули тінь на інститут монархії. Проте, врешті-решт, Єлизавета змогла переступити через суворі правила королівського етикету і благословила другий шлюб свого сина.

10. Вона чатиться з онуками

Незважаючи на поважний вік, Єлизавета - технічно освічена, "просунута" бабуся. І якщо оновлення сторінки на Facebook і повідомлень в Твіттері можна списати на роботу прес-секретарів і піар-менеджерів, то фотографії, де вона набирає текстові повідомлення, говорять самі за себе. Секретарі королеви підтверджують - вона дійсно переписується з онуками за допомогою СМС.

Зараз ви читаєте новину «Королева Єлизавета II: 10 маловідомих фактів біографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути