четвер, 03 жовтня 2013 18:38

"Це найкращий екземпляр волохатого мамонта за всю історію"

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Знайдена в Якутії самиця волохатого мамонта прожила десь 50-60 років. Після розмороження її м’ясо мало нестерпний запах. Щоб надалі не псувалося, вчені перемістили його в морозильні камери
Знайдена в Якутії самиця волохатого мамонта прожила десь 50-60 років. Після розмороження її м’ясо мало нестерпний запах. Щоб надалі не псувалося, вчені перемістили його в морозильні камери

Тулуб самиці мамонта із рештками м'яса та крові знайшла у травні в Якутії міжнародна команда науковців. Тварина пролежала в землі близько 10 тис. років. Зараз тіло перебуває в місті Якутськ.

— Тулуб в ідеальному стані. Це найкращий екземпляр волохатого мамонта за всю історію. Червоне м'ясо, шкура та шерсть дуже добре збереглися. Здається, наче це щойно вбита тварина, — розповідає директор Музею мамонтів у Якутську Семен Григор'єв.

Живі тканини впродовж трьох днів досліджували вчені з Південної Кореї, США, Канади, Росії та Молдови, які виявили мамонта. Спочатку м'ясо задля експерименту кілька разів розморожували та заморожували. Найбільше здивувала рідина, схожа на кров, у череві тварини. Вона не замерзла ані за температури -10°С під час розкопок, ані за -17°С у холодильнику лабораторії. Науковці кажуть, вона перебуває в "переохолодженому" стані. Цю властивість мають комахи й деякі риби, що живуть в екстремальних умовах. Їхній організм виробляє речовини, що не дають крові замерзнути. Якщо знайдена у рештках мамонта рідина виявиться кров'ю, цей вид стане першим серед ссавців, що теж має нижчу температуру замерзання крові. Відкриття буде сенсацією в біології.

Спочатку вчені вважали, що звіра вбила людина. Тепер схиляються до думки, що він загинув через недугу або застряв у ополонці.

Зараз намагаються знайти живі клітини в м'ясі та крові. Сподіваються, зможуть відновити ДНК та клонувати тварину. Якщо ж таких клітин не збереглося, доведеться створювати штучні ДНК для клонування. Це може забрати  50-60 років.

Науковці чекають дозволу від російської влади, аби перевезти мамонта до дослідних інститутів у Канаді, Данії, Швеції й Південній Кореї для ґрунтовнішого аналізу.

Зараз ви читаєте новину «"Це найкращий екземпляр волохатого мамонта за всю історію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути