Квашена капуста - справжній суперфуд, який здавна цінували за його користь. Завдяки ферментації цей продукт збагачується вітамінами, корисними бактеріями та іншими цінними речовинами.
Капуста має безліч переваг. Вона зміцнює імунітет, покращує травлення та позитивно впливає на загальне самопочуття.
Як саме квашена капуста впливає на організм і чому її варто включити у свій раціон, розповіли на Very well health.
Покращує травлення
Багата на пробіотики квашена капуста допомагає урізноманітнити середовище корисних бактерій, що, своєю чергою, може допомогти в процесі травлення. Квашена капуста також містить травні ферменти, які допомагають розщеплювати їжу і полегшують засвоєння деяких поживних речовин. Це також збільшує кількість поживних речовин, які ви отримуєте з інших продуктів.
Захищає від запалення
Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами, зменшуючи запалення, яке потенційно може призвести до таких захворювань, як рак. Сполука індол-3-карбінол, що міститься у квашеній капусті, є ключовим гравцем, який, на думку дослідників, має протизапальні властивості і може боротися з раком.
Регулює імунну систему
Пробіотики в квашеній капусті захищають від чужорідних мікробів, які можуть викликати реакцію імунної системи. Квашена капуста може знизити ймовірність захворіти на застуду або отримати інфекцію сечовивідних шляхів (ІСШ). Дослідження також показують, що рівень вітаміну С у квашеній капусті може бути вищим, ніж в інших подібних овочах.
Знижує стрес і підтримує здоров'я мозку
Вміст пробіотиків у квашеній капусті підтримує здорове середовище кишкових бактерій, що, ймовірно, позитивно впливає на баланс гормонів стресу, зниження рівня стресу та інші аспекти здоров'я мозку. Дослідження також показують, що ферментовані продукти можуть сприяти поліпшенню настрою, пам'яті та симптомів психічних захворювань, таких як депресія і тривожність.
Зміцнює кістки
Вітамін K сприяє мінералізації кісток, спрямовуючи кальцій у кістки, а не накопичуючи його в артеріях. Вітамін B сприяє здоров'ю обміну речовин, допомагаючи організму метаболізувати ключові поживні речовини для підтримки міцних кісток і зниження ризику остеопорозу.
Клітковина, магній і кальцій, що містяться у квашеній капусті, сприяють підвищенню щільності кісток, захищаючи їх від переломів.
Може допомогти в схудненні
Цей ферментований продукт містить багато клітковини, яка може допомогти вам почуватися ситим довше і з меншою кількістю калорій. Крім того, пробіотики, що містяться у квашеній капусті, можуть впливати на те, як організм інтерпретує сигнали голоду, засвоює калорії та відкладає зайвий жир.
Знижує ризик розвитку раку
Було доведено, що антиоксиданти, які містяться в капусті, знижують ризик розвитку і поширення ракових клітин, зокрема, йдеться про рак таких органів, як печінка, товста кишка, підшлункова залоза, шлунково-кишковий тракт, простата.
У процесі ферментації квашеної капусти можуть вироблятися сполуки, які обмежують ріст передракових клітин. Одне з досліджень показало, що вживання більшої кількості квашеної капусти значно знижує ризик розвитку раку молочної залози в певних групах населення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як на організм вплине квашена капуста, якщо їсти її щодня
Може сприяти здоров'ю серця
Дослідження показують, що пробіотики і клітковина допомагають знизити рівень холестерину і трохи знизити кров'яний тиск у людей з гіпертонією. Крім того, квашена капуста, будучи джерелом вітаміну К, потенційно може зіграти роль у зниженні ризику розвитку серцевих захворювань, блокуючи накопичення кальцію в артеріях.
Кому не можна їсти кислу капусту
Квашена капуста загалом безпечна для більшості людей. Однак люди із захворюваннями травної системи, такими як синдром подразненого кишківника, можуть виявити, що квашена капуста посилює їхні симптоми. Ферментовані продукти можуть спричиняти здуття живота, гази і біль у шлунку в міру просування травною системою, хоча квашена капуста загалом підтримує здоров'я кишечника.
Про користь квашеної капусти сказано безліч разів. Адже це надзвичайно цінний продукт, який варто їсти щодня. Але корисний також розсіл. Капуста та розсіл містить багато клітковини, якою харчуються корисні бактерії міклофлори.
Розсіл квашеної капусти корисний тим, хто має проблеми зі сечовивідною системою, з нирками, завдяки наявності вітаміну К. Солі калію допомагають боротися з набряками, покращують водно-мінеральний обмін.
Коментарі