вівторок, 25 листопада 2025 12:22

Шість видів найкорисніших консервів, які завжди треба мати вдома

Шість видів найкорисніших консервів, які завжди треба мати вдома
Консерви: шість видів, які варто мати у запасі Фото: pinterest

Коли потрібно швидко приготувати щось корисне й не витрачати зайвих грошей та часу, використовуйте консервовані продукти. Вони зручні, доступні та часто не поступаються свіжим за поживністю, адже зберігають більшість вітамінів і мінералів. Така їжа дозволяє мати завжди під рукою готову основу для корисних страв і не хвилюватися про сезонність чи термін придатності.

Хто регулярно вживає консерви, можуть отримати більше поживних речовин і розвинути здоровіші харчові звички, розповідає Verywellhealth дієтологиня-нутриціологиня Джеймі Джонсон.

Ось шість видів консервів, які варто зберігати у себе в коморі.

Консервована квасоля

Маючи під рукою консервовану квасолю, легко можна включити цей поживний продукт до свого раціону. Він може сприяти здоров'ю серця, травленню та контролю ваги. За даними Міністерства сільського господарства США, консервована квасоля багата на білок, залізо, клітковину, магній, калій, цинк, фолат.

Утім, варто пам'ятати, що вона може містити багато натрію, тому перед використанням рідину з консерви варто, а її вміст промити або обрати консерву з низьким вмістом натрію.

Консервовані помідори

Помідори містять потужний антиоксидант лікопен. Дослідження, опубліковане 2022 року у виданні MDPI, свідчить, що його дія може посилюватися під час процесу консервування.

За даними учених, лікопен підтримує здоров'я серця, зменшує прояви закрепу, знижує ризик діабету другого типу. Крім того, консервовані помідори містять інші необхідні поживні речовини: вітамін С, калій, магній.

Консервований гарбуз

Консервований гарбуз має низьку калорійність, він багатий на вітамін А та інші ключові поживні речовини. Лише одна чашка консервованого продукту містить 7 грамів (г) клітковини та понад 200% від добової норми вітаміну А.

Крім того, у консервованому гарбузі є значна кількість магнію, заліза, калію, вітамінів С та Е. Дієтологи радять обирати різновиди консервів без додавання цукру чи натрію.

Консервований тунець

Консервований тунець містить багато пісного білка та омега-3 кислот, які мають протизапальні властивості, а це ключове для здоров'я серця. У цій рибі також є кальцій, вітамін D, селен, залізо.

Тим, хто дбає про своє здоров'я, експерти радять обирати тунець, консервований без олії, щоб уникнути надмірної кількості калорій і жиру, а також орієнтуватися на варіанти з низьким вмістом натрію або "без додавання солі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які консервовані овочі не втрачають користі: три найкращі для заготовок на зиму

Вагітним або жінкам, які годують грудьми, перш ніж вживати тунець, варто проконсультуватися з лікарем і визначити, яка кількість риби безпечна. Адже тунець відомий тим, що у його складі є ртуть.

Консервована стручкова квасоля

Цей поширений консервований овоч містить мало вуглеводів і калорій, проте він багатий на поживні речовини. В одній склянці консервованого продукту - майже 4 г клітковини та понад 2 г білка. Крім того, у ньому є вітаміни C, B та A. Хоча, як свідчить дослідження, опубліковане 2024 року на шпальтах Frontiers Media SA, певна харчова цінність стручкової квасолі під час процесу консервування втрачається.

Консервований ананас

Коли свіжий ананас недоступний, консервований може бути прийнятною альтернативою. Зі склянки продукту ви отримаєте майже 20% від добової норми вітаміну С, що позитивно впливає на функцію імунної системи, засвоєння заліза, загоєння ран, метаболізм.

Обирайте консервований ананас (та інші фрукти) у воді або власному соку, а не в сиропі з високим вмістом доданого цукру чи штучних підсолоджувачів. Оскільки ананас має вищий глікемічний індекс (це означає, що він може швидко підвищити рівень цукру в крові), подумайте про те, щоб поєднати його із продуктами з високим вмістом білка: йогуртом, молоком.

Українці звикли робити консервацію на зиму. Ці запаси заміняють овочі, які в холодний період доволі дорогі та й містять багато хімікатів. Консервацію можна їсти взимку, але краще віддавати перевагу замороженим овочам та фруктам, або ж купувати їх свіжими.

Все ж краще їсти тепличні овочі, ніж мариновані. Це стосується тих, яких не можна заморозити. І альтернатива маринованим овочам - це соління, це однозначно корисно і не дорого.

Зараз ви читаєте новину «Шість видів найкорисніших консервів, які завжди треба мати вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути