пʼятниця, 25 жовтня 2024 00:30

Назвали вік, коли люди сплять найменше

Назвали вік, коли люди сплять найменше
У 40 рокі влюди сплять найменше Фото: pinterest

Тривалість сну людини змінюється протягом життя за U-подібною траєкторією. У дитинстві ми спимо багато, але з віком потреба в сні поступово зменшується, досягаючи свого мінімуму приблизно у 40 років. Саме в цьому віці люди зазвичай сплять найменше через поєднання робочих обов'язків, сімейних турбот та стресу. Після цього періоду потреба у сні знову зростає, коли організму потрібно більше часу на відновлення та відпочинок.

Дослідження вчених з Медичного коледжу Джорджії показало, що тривалість сну людини справді змінюється за U-подібною траєкторією. І нижньою точкою, коли люди сплять найменше у своєму житті, є саме вік 40 років.

У ранньому дитинстві ми спимо найдовше, а потім тривалість сну поступово скорочується. До 40 років вона стає мінімальною. Причому мінімальні показники застигають десь у період з 30 до 50, де нижньою точкою є 40 років, а 50 років - відміткою, після якої тривалість сну знову починає збільшуватися.

При цьому самі автори дослідження вважали, що збільшення тривалості сну настане після 60, тому вони були здивовані отриманими результатами. До останнього часу було досить складно виміряти середню тривалість сну у великій популяції людей, оскільки найчастіше такі дослідження ґрунтувалися на самооцінці, тобто люди самостійно повідомляли, скільки вони сплять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновити продуктивність на роботі за короткий час: спробуйте метод "творчого сну"

А за такого підрахунку висока ймовірність помилки. І ось тепер вчені домоглися репрезентативної вибірки та широкого охоплення, оскільки використовували акселерометри. Ці "розумні" браслети оцінювали інтенсивність рухів, тому з допомогою можна було чітко встановити, скільки часу людина витрачає на сон.

У дослідженні взяли участь понад 11 тисяч американців віком від 6 років і більше. Всі вони носили акселерометри 24 години на добу, і це дозволяло визначати, скільки часу вони витрачають на сон, і наскільки якісним він є. Період спостережень становив 7 днів поспіль. Отримано найбільш вичерпні дані про те, як довго сплять представники різних вікових категорій.

Недосипання може завдати великої шкоди організму, якщо воно стане регулярним. У сучасному світі зараз мало хто може похвалитись якісним сном. Через активне соціальне життя, недосип став нормою багатьох.

Через регулярне недосипання можуть формуватися схильність до діабету, онкології, гормональних збоїв та інших негативних процесів

Зараз ви читаєте новину «Назвали вік, коли люди сплять найменше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути