понеділок, 04 березня 2019 11:53

Чому фаст-фуд став шкідливішим

Чому фаст-фуд став шкідливішим
Дослідники виявили одну позитивну зміну: підвищення рівня заліза та кальцію у десертах. Фото:telegraf.com.ua

Вчені виявили, що фаст-фуд став ще більш шкідливим за останні 30 років, та пояснили, чому так сталося.

Меню сучасного McDonald's помітно відрізняється від його початкового асортименту 1955 року, - пише Inverse.

Окрім гамбургерів та картоплею фрі є салати, коктейлі та кури гриль, які мають свідчити про те, що суспільство змінилося та зробило крок до більш здорової їжі. Проте, незважаючи на усі зусилля ресторанів швидкого харчування зробити своє меню більш здоровим, нове дослідження, опубліковане у Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, свідчить про те, що фаст-фуд став ще більш шкідливим зараз, ніж був 30 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Фінляндії відкрився фастфуд з сауною

Хоча й у меню відбулися деякі важливі зміни – наприклад, заміна маргарину на масло та зниження рівня транс-жирів у картоплі фрі – вміст калорій та натрію у фастфудах, салатах та десертах значно зріс за цей час, стверджує дослідження. Також збільшилися розміри порцій, пишуть автори дослідження, яке відбувалося під керівництвом Меган МакКрорі з Бостонського університету, США. Яке виявилося, закуски збільшувалися зі швидкість 13 грамів за десятиліття, а калорійність десертів зростала на 24 грамів за десятиліття.

У своєму аналізі МакКрорі та її команда використали дані про асортимент, наданий десятьма ресторанами швидкого харчування: McDonald's, Wendy's, Long John Silver's, KFC, Jack in the Box, Hardee's, Dairy Queen, Carl's Jr., Burger King, та Arby's.

Зокрема, вони дослідили зміни у меню цих ресторанів у 1986 році, 1991 році та 2016 році, щоб отримати уявлення про те, як воно змінювалося протягом трьох десятиліть. Тоді як асортимент меню зріс – за 30 років на 226%, – харчова цінність швидкого харчування, а також його популярність, продовжує сприяти ожирінню.

МакКрорі та її колеги виявили: за останніх 30 років калорійність у продуктах мереж швидкого харчування збільшувалася, найбільшою стала калорійність десертів та закусок: десерти збільшилися на 62 кілокалорії за десятиліття, а закуски – на 30 кілокалорій за той же період. Окрім того, зросла кількість натрію у стравах. Лікарі рекомендують людям обмежувати споживання натрію, оскільки він може підвищити тиск.

Дослідники виявили одну позитивну зміну: підвищення рівня заліза та кальцію у десертах. Вони зазначили, що це крок у правильному напрямку.

МакКрорі підкреслила, що вона сподівається, що ресторани швидкого харчування не просто внесуть зміни до свого меню, але й пропонуватимуть менші порції за меншу ціну.

Дієтологиня Олена Соломатіна вважає, що правильно приготована піца є більш корисною, а не шкідливою для організм. Важливо їсти її не часто і не переїдати.

Зараз ви читаєте новину «Чому фаст-фуд став шкідливішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути