— Варення із соснових шишок незамінне для лікування простуди. Цілий рік ним спасаємося, — каже вінничанка Ольга Литвиненко, 49 років. — Увечері п"ємо чай із варенням, а на ранок хворобу мов рукою знімає. Тільки треба вспіти не затягнути застуду, бо тоді ефекту не буде. Чула, що так навіть туберкульоз лічать.
Соснові шишки збирають наприкінці червня.
— Вони ще не достигли, м"якенькі. Ніготь у шишку спокійно входить, — продовжує Ольга. Показує банку з варенням. Воно зовні схоже на мед. Жінка стверджує, що й смак у нього подібний. Тільки трохи відгонить живицею. — Шишок багато не треба. Одного кілограма хватить на п"ять-шість півлітрових баночок варення.
Кілограм шишок заливають 3 л води, варять на малому вогні 4 год.
— Потім ставлю в холодне місце часов на 10–12. Я обично на ніч залишаю. Тоді проціджую, получається кисіль такий рожевий. На кожен літр цього киселю добавляю кіло сахару. Варю, доки не загусне. Має бути таке, як мед. Розливаю у баночки, закриваю капроновими кришками. Стоїть у холодильнику аж до Нового року.
Коментарі