Шестимісячній киянці Вікторії лікарі поставили діагноз "дисбактеріоз" — порушення мікрофлори кишечнику. Виявилося, хворобу спровокувало вживання дитячого харчування. Мама Ольга, 24 роки, збиралася виходити на роботу й з грудного вигодовування почала переводити дочку на штучне.
При дисбактеріозі патогенні бактерії (збудники дизентерії, сальмонельозу, стафілококу) витісняють зі свого місця захисних (біфідо-лактобактерії, кишкову паличку). Проблеми із кишечником найчастіше виникають у маленьких дітей від чотирьох місяців до трьох років.
— За рік у гастровідділення дев"ятої дитячої клінічної лікарні в Києві потрапляє більше тисячі пацієнтів і чверть із них лікують дисбактеріоз, — каже головний дитячий гастроентеролог Києва Світлана Вороніна, 52 роки.
Лікарі схвалюють заборону чіпсів у школах
Якщо в дитини віком до року виявляють дисбактеріоз, винні в цьому здебільшого мами. Вони або самі неправильно харчуються, або рано (до річного віку) переводять дітей на штучне вигодовування. Гастроентерологи розповідають про випадки, коли річним малятам батьки дають їсти курку гриль і навіть шашлик. Організм дитини не витримує таких навантажень, і це неминуче провокує хворобу кишечнику.
— У новонародженого шлунково-кишковий тракт стерильний, — пояснює Світлана Степанівна. — Поступово його заселяють мікроорганізми, які допомагають організму перетравлювати їжу. Коли ж у кишковик потрапляє дуже тяжка, гостра їжа, вона знищує захисну мікрофлору. Настає розлад.
Перші ознаки розладу — відрижки, біль у шлунку, здуття, поганий апетит, закрепи, пронос. Якщо вчасно не звернутися по допомогу, додадуться інші хвороби: імунодефіцит, алергія, шкірні висипання.
Щоб лікувати дисбактеріоз, потрібно виявити його причину. Первинний спричинює неправильне харчування. Супутній — результат інфекційних хвороб, отруєння, гастритів і тривалого вживання антибіотиків. Лікарі розпитують в батьків, що було з дитиною до хвороби, розмовляють із самим маленьким пацієнтом і роблять у нього посів калу. Відповідно до результату досліджень призначають лікування: пігулки та дієту. Як правило, категорично забороняють їсти смажене, жирне, солоне, гостре. Батькам же радять набиратися терпіння.
— Первинний дисбактеріоз лікують протягом місяця, а супутній — три. Ще за три пацієнт повинен повторно здавати аналізи, — розповідає Світлана Вороніна.
Кишкова паличка відновлюється в кислому середовищі
Найлегше лікувати дітей від трьох до десяти років. Вони слухняні й перебувають під постійною опікою дорослих. Складніше зі старшими. Ті щодо всього мають свою думку й роблять, як вважають за потрібне — їдять чіпси, сухарики "до пива". Саме ненатуральна їжа є однією з найчастіших причин дисбактеріозу. Лікарі схвалюють заборону продажу чіпсів в українських школах.
— Окрім того, щоб мікрофлора "проросла", її потім треба підкислити, — додає гастроентеролог. — Рекомендуємо давати дітям кисломолочні продукти — кефіри, йогурти. Грудним дітям, залежно від віку, можна збільшити щоденну порцію кисломолочного до 50–100 мілілітрів. Дітям, старшим трьох років — без обмежень.
Споживання свіжого молока хворим на дисбактеріоз лікарі радять обмежити. Кишкова паличка швидше відновлюється в кислому середовищі, а молоко солодке.
Недолікований розлад провокує рак
Дисбактеріоз називають однією з основних соціальних хвороб століття. За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, він вражає кожну п"яту людину на Землі. Лікарі кажуть, що пацієнти самі собі шкодять: харчуються синтезованими продуктами, які вбивають мікрофлору, надміру вживають антибіотики, недоліковують інфекційні хвороби.
Розлад мікрофлори кишечника призводить до порушень в імунній системі, анемії, алергії, депресії та психічних відхилень, захворювань шкіри, навіть до раку товстого кишечнику.
Коментарі
3