Ексклюзиви
субота, 05 жовтня 2024 21:15

Рослинний покрив в Антарктиді збільшується через глобальне потепління

Рослинний покрив в Антарктиді збільшується через глобальне потепління
Рослинний покрив в Антарктиді збільшується через глобальне потепління. Фото: ecopolitic.com.ua

За останні кілька десятиліть через зміни клімату рослинний покрив в Антарктиді збільшився у понад 10 разів.

Дослідники проаналізували супутникові знімки у період з 1986 по 2021 роки. У 1986 році рослинність покривала менш ніж один квадратний кілометр, натомість у 2021-му - майже 12 км². Загальна площа Антарктичного півострова становить 500 тис. км², пише Guardian.

За результатами дослідження науковцями було встановлено, що особливо швидко рослини, здебільшого мохи, почали рости з 2016 року. Це пов'язують із глобальним потеплінням на континенті, який нагрівається швидше за іншу частину планети. Також однією з причин є початок помітного зменшення площі морського льоду навколо крижаного континенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісне космічне явище побачать мешканці Південної Америки

"В антарктичному ландшафті все ще переважають сніг, лід і скелі, і лише невелика частина колонізована рослинним світом. Але ця крихітна частка різко зросла, показуючи, що навіть ця величезна ізольована пустеля зазнає впливу кліматичних змін, спричинених людиною", - зазначає доктор Томас Роланд з Університету Ексетера.

Дослідники інформують, що мохи, які становлять переважну кількість зелені в Антарктиді, здатні колонізувати оголені крижані скелі та створювати основу для ґрунтів. У поєднанні з іншими умовами це сприятиме росту інших рослин, зокрема нетутешніх видів.

Ґрунт в Антарктиді здебільшого бідний або зовсім відсутній, але це зростання рослинного життя додасть органічних речовин і полегшить формування ґрунту.

Вони вважають збільшення кількості рослинності в Антарктиді переломним моментом для регіону, де вже закріпилося життя.

У Південній півкулі, де розташований континент Антарктида, можна побачити 45 сузір'їв, які недоступні в Північній півкулі.

"Найвідомішим є Південний хрест. За ним можна визначити напрямок на Південний полюс. До речі, саме це сузір'я було зображено на шевроні 28-ї УАЕ, яка зимувала на станції торік. Проте є сузір'я, які можна бачити з обох півкуль (хоч інколи в різний час). Вони розташовані в районі екватора", - розповіли полярники.

Зараз ви читаєте новину «Рослинний покрив в Антарктиді збільшується через глобальне потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути