Національний банк України напередодні Різдва представив нову пам'ятну монету під назвою "Дух Різдва".
Презентація відбулася 23 грудня. Монета має номінал 10 грн і виготовлена зі срібла 925 проби. Маса чистого дорогоцінного металу становить 31,1 г. Оздоблення включає двосторонню локальну позолоту та вставку діаманту діаметром 1,5 мм. Загальний тираж обмежений і не перевищує 15 тис. примірників, повідомляє НБУ.
"Образи батька, матері та дітей візуально ототожнюються з небесними світилами: німби навколо їхніх голів символізують Сонце дружина Місяць чоловік та зірки їхні діти. Перед родиною - стіл із дванадцятьма стравами: кутею, варениками, пампухами, рибою та іншими традиційними частуваннями, а також головками часнику - оберегом від нечистої сили", - йдеться у повідомленні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських колядок, які має знати кожен
На аверсі монети в центрі композиції розміщено стилізований солом'яний дідух. Його основу прикрашає фігура солом'яного янгола. Тло поділене на дві частини, що нагадують вікно зі світлом зірок. Одна із зірок символізує Віфлеємську зорю. У її центрі розміщений діамант.
"Наша нова пам'ятна монета "Дух Різдва" увібрала у себе глибокі традиції світлого родинного свята, які поколіннями тримають українців разом. Стилізоване зображення золотистого солом'яного дідуха, традиційного атрибута українського Різдва, та сповнена тепла і затишку передріздвяної трапези української сім'ї. І хоча багато родин сьогодні розділені відстанню, проте у серцях одне одного ми за спільним святковим столом. Тримаймо цей зв'язок", - заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.
Реверс монети присвячений сцені традиційної передріздвяної вечері української родини. Над художнім оформленням працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук і Сергій Харук. Скульптурну частину створили Анатолій Демяненко та Володимир Атаманчук.
Придбати пам'ятну монету можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та у банків-дистриб'юторів. Старт продажів запланований на січень 2026 року.
Головною стравою Різдва Христового є кутя. Традиційно вона є на столі у кожної української родини.
Щоб приготувати по-справжньому смачну солодку кутю, спробуйте цей рецепт з халвою. Gazeta.ua розповість, як покроково приготувати головну страву різдвяних свят за подільським рецептом. За неї вам подякують усі гості.





















Коментарі