четвер, 27 серпня 2020 14:30

На День Незалежності ми отримали модернізований "Голубой огонек" - музичний критик
3

Українські пісні в найгірших російських традиціях - так оцінює Любов Морозова пісенне дійство 24 серпня
Святкування на Софійській площі 24 серпня 2020
Новорічне радянське телешоу "Голубой огонек"

Модернізованим "Голубим огоньком" називає пісенне дійство, що відбулося на Софійській площі 24 серпня, музичний критик Любов Морозова. У своєму пості в соцмережах вона відзначила, що різниці між тим, що відбувалося в радянських телевізійних шоу 60-річної давності, і шоу на День Незалежності в Києві кілька днів тому майже немає.

"Я не хочу зараз обговорювати розкішницю Могилевської чи перса Полякової. Я про інше - про традицію зрощування естради з державою. Ось церква в нас, хоча б номінально, відокремлена від держави. А попса? Попса є замінником державної ідеології ще з глибоких радянських часів. Згадайте про Кобзона або Дмитра Гнатюка, що зробили собі кар'єру, виступаючи на пленумах. Згадайте, задля чого було зведено Палац "Україна" - не задля концертів, а як місце проведення з'їздів Комуністичної партії України.

На Заході зірки теж демонструють цицьки і вдягають короткі спідниці, але ж не підносять виборцям це як національну ідею

Подивіться на ці дві фотографії з різницею майже у 60 років. На одній - вагон із Сердючкою і кордебалетом на Софійській площі кілька днів тому. На іншій - "Голубой огонек" з Юрієм Гагаріним у студії. Епохи різні, люди різні, суть одна", - зазначила Любов Морозова.

"Найнебезпечніше у цьогорічній "офіційній церемонії" до Дня Незалежності - не в тому, що це несмак і лютий треш, а в тому, що це підміна національної ідеї на рейтингове шоу для тєлєка. Не треба мене переконувати, що ми в тренді, бо на Заході зірки теж демонструють цицьки і вдягають короткі спідниці. Вони там і марихуаною перед камерою пихкають, але ж не підносять виборцям це як національну ідею. Телерейтинги - окремо, а гордість за країну - це про інше.

Так от, на День Незалежності ми отримали модернізований "Голубой огонек" зі співаючою армією, хором у вишиванках та іншими атрибутами радянських святкувань. Хіба що додалися елементи кабаре, якого в радянських офіційних заходах, звісно, не було, але в сучасній Мордовії вже є. Українські пісні в найгірших російських традиціях", - підсумовує музичний критик.

У Києві 24 серпня на концерті "Пісенна історія сучасної України", який відбувся у межах програми святкування 29-ї річниці Дня Незалежності, низка українських виконавців заспівали відомі пісні гуртів "Океан Ельзи", "Бумбокс", "Тартак" та "Плач Єремії". Утім, представники музичних колективів запевнили, що за дозволом щодо використання їхніх пісень до них ніхто не звертався.

Менеджерка "Океану Ельзи" Вікторія Хоменко, коментуючи появу пісні "Там де нас немає" на концерті до Дня Незалежності, яку виконувала Вєрка Сєрдючка, заявила, що дозволу на використання цієї пісні ніхто не давав.

Зараз ви читаєте новину «На День Незалежності ми отримали модернізований "Голубой огонек" - музичний критик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua