
Якщо пастернаку немає у вашому раціоні, варто це виправити.
Це вид коренеплодів, близький до моркви та кореня петрушки. Він багатий на кілька важливих поживних речовин та антиоксидантів, які можуть покращити імунітет, здоров'я травлення та сприяти схудненню
Вирощують і люблять пастернак у всьому світі протягом тисячоліть. Він має довгі бульбоподібні коренеплоди кремового кольору з солодким, злегка горіховим смаком. Окрім того, що пастернак надає унікального смаку стравам, в які його додають, ще він неймовірно поживний і має багато переваг для здоров'я, пише nv.
Чотири переваги пастернаку для здоров'я та харчування
Насичений важливими поживними речовинами
Пастернак є чудовим джерелом багатьох важливих поживних речовин, адже в кожній порції міститься велика кількість клітковини, вітамінів і мінералів. Коренеплід багатий на вітаміни С і К, а також кількох інших важливих мікроелементів.
133 грами пастернаку забезпечує 100 г калорії на добу. А також 24 г клітковини, 6.5 г білка, 1,5 г жиру, 0,5 грама вітаміну С (25% від добової норми). Крім перерахованих поживних речовин, пастернак містить невелику кількість кальцію, заліза, рибофлавіну та інше.
Багатий на антиоксиданти
Окрім високої поживності, пастернак також містить багато антиоксидантів, тобто корисних для здоров'я сполук, які допомагають запобігти окислювальним процесам та зменшенню пошкодження клітин. Збільшення споживання антиоксидантів може також захистити від хронічних захворювань, таких як рак, діабет і хвороби серця.
Пастернак містить багато аскорбінової кислоти (вітаміну С). Ще в коренеплоді є поліацетилени. Це сполуки, які, згідно з деякими дослідженнями, можуть мати протиракові властивості.
Високий вміст розчинної та нерозчинної клітковини
133 грами пастернаку містить 6,5 г цієї поживної речовини, а це 26% добової потреби. Клітковина проходить через шлунково-кишковий тракт неперетравленою, допомагаючи прискорити процес травлення та оптимізувати його здоров'я.
Доведено, що збільшення споживання клітковини допомагає у лікуванні таких захворювань травлення, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, дивертикуліт, геморой та виразка кишечника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять продуктів, які здатні контролювати рівень цукру в крові
Вона також може сприяти регулярності випорожнень. Більше того, було доведено, що клітковина підтримує контроль рівня цукру в крові, знижує рівень холестерину, знижує кров'яний тиск і зменшує маркери запалення.
Може сприяти схудненню
Низькокалорійний, але багатий на клітковину, пастернак є чудовим доповненням до здорової дієти для схуднення. Клітковина повільно проходить через травний тракт, допомагаючи довше відчувати ситість, що може зменшити апетит і споживання їжі.
Збільшення щоденного споживання клітковини на 14 грамів може зменшити споживання калорій, що призведе до втрати ваги майже на 2 кг за чотири місяці.
Цей коренеплід також має високий вміст води — близько 79,5%. Дослідження показують, що вживання в їжу продуктів, багатих на воду, може бути пов'язане зі зниженням споживання калорій і збільшенням втрати ваги.
Скинути зайві кілограми завжди непросто. Індійська кухня пропонує безліч корисних для здоров'я інгредієнтів, деякі з яких можуть допомогти спалювати жир.
Термогенні властивості імбиру можуть прискорити втрату ваги. Крім того, ця спеція допомагає впоратися зі сплеском цукру в крові після вживання вуглеводної або багатої на цукор їжі. Імбир зменшує почуття голоду та зупиняє імпульсивну тягу. Його можна додавати в супи, салати, каррі та чай.
Коментарі