пʼятниця, 07 березня 2025 10:25

Секрет ідеальної спаржі: як зробити її смачною та ніжною

Секрет ідеальної спаржі: як зробити її смачною та ніжною
Поради шеф-кухарів, як правильно готувати спаржу, щоб була корисною і смачною Фото: pinterest

Існує понад 300 видів спаржі, але найпопулярнішою є садова спаржа - багаторічна весняна рослина з довгими стеблами, загостреними верхівками та жорсткою основою. Молоді пагони проростають із ґрунту, коли температура перевищує 10°C.

Ця зелень багата на мінерали, вітаміни A, C, E і K, а також фолієву кислоту й антиоксиданти. Цей продукт доступний лише навесні, тому потрібно встигнути отримати з нього максимум користі, пише Martha Stewart.

Щоб підготувати спаржу до вживання, потрібно обрізати жорсткі кінці. Для цього досить зігнути стебло - і воно саме зламається у потрібному місці. Тоді промити рослини у холодній воді і дати постояти 5 хвилин, щоб кінці зволожилися, радить шеф-кухарка Меган Гіл. За її словами, для товстих стебел може знадобитися додаткове очищення.

Спаржа ідеально смакує як у сирому, так і приготовлена у складі салатів, закусок, гарнірів і основних страв. Ось варіанти, з чим її можна поєднувати:

Яйця та сир чудово доповнюють спаржу, особливо з рідким жовтком, каже спеціалістка з питань харчування та автор кулінарної книги Сері Джонс. Також спаржа добре поєднується з маслом, оливковою олією, голландським соусом, сирами фета, моцарела й рікота.

Солоні інгредієнти, такі як каперси або панчетта, підкреслюють смак спаржі.

Кріп і естрагон додають свіжості та аромату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знижує тиск і бореться з раком: назвали головні переваги спаржі

Також спаржу можна їсти у сирому вигляді. Для цього поріжте її за допомогою овочечистки, щоб створити "локшину", змішайте її з лимонним соком та оливковою олією, потріть пармезаном.

Як приготувати спаржу

Бланшована. Відваріть спаржу протягом 3-4 хвилини у підсоленій воді, потім одразу занурте в крижану воду для збереження яскравого кольору. Додайте до салату з козячим сиром, мигдалем та м'ятою.

Гриль або запікання. Висока температура розкриває насиченість смаку. Готуйте спаржу на грилі до утворення скоринки, подавайте з лимоном та морською сіллю.

Смажена. Наріжте спаржу шматочками, обсмажте з часником, додайте вершки та перемішайте з пастою.

Запечена. Обсмажте спаржу з оливковою олією, бальзамічним оцтом, сіллю, чорним перцем та горіхами. Можна додати курятину.

Омлет та кіш. Спаржа чудово поєднується з яйцями у складі омлету та кішу.

Супи. Крем-суп із спаржі - ідеальна весняна страва.

Щоб вдали обрати спаржу, потрібно перевагу віддавати свіжим на вигляд, міцним, яскравим стеблам (або фіолетовим чи білими - залежно від сорту) із закритими кінчиками, радить Джонс. Уникайте пересушених або потрісканих стебел.

Щоб спаржа довше залишалася свіжою, поставте її у склянку з водою в холодильнику. Використовуйте протягом 5-7 днів.

Людям, яким діагностували діабет, інсулінорезистентність та метаболічний синдром, потрібно бути обережними зі споживанням вуглеводів. Вони є у багатьох групах продуктів харчування, а не лише в зернових.

Спаржа - овоч з найбільшим вмістом клітковини і найменшим вмістом вуглеводів. Овочі з низьким вмістом чистих вуглеводів мають менший вплив на рівень цукру в крові. В чотирьох спаржевих списах міститься менше трьох грамів вуглеводів, з яких 1,2 грама - клітковина.

Зараз ви читаєте новину «Секрет ідеальної спаржі: як зробити її смачною та ніжною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути