вівторок, 05 серпня 2025 14:52

Яблучний Спас: три десерти, які вразять смаком будь-кого

Яблучний Спас - це не лише свято врожаю, а й чудова нагода побалувати рідних ароматними десертами з яблуками.

Солодкі, соковиті, з легкою кислинкою фрукти стають ідеальною основою для випічки.

Gazeta.ua пропонує три рецепти, які підкорять серце кожного. Вони прості у приготуванні, але неймовірно смачні.

Пиріг з яблуками і меренгою

Автор: pinterest
   Пиріг з яблуками і меренгою
Пиріг з яблуками і меренгою

Інгредієнти на форму 21 см:

80 г м'якого масла

80 г цукру, ваніль

3 жовтки

80 г сметани

150 г борошна

8 г розпушувачу

1 ст.л. молока

Начинка: 4-5 яблук, 1/3 ч.л. кориці, 30 г крохмалю, 1 ст.л. лимонного соку(за бажанням)

Меренга - 3 білки, 80 г цукру

Як приготувати

М'яке масло з'єднуємо з цукром, збиваємо міксером до білого кольору ~ 3 хв, додаємо по одному жовтки, щоразу збиваємо по хвилині, додаємо сметану, збиваємо, просіюємо борошно, розпушувач, додаємо молоко і замішуємо густе пухке тісто.

Викладаємо тісто в форму застелену пергаментом, робимо невеликі бортики ложкою.

Яблука чистимо, дрібно нарізаємо, змішуємо з корицею і крохмалем, викладаємо зверху тіста.

Запікаємо 35 хв при 180 градусах в попередньо розігрітій духовці.

Для меренги збиваємо цукор з білками до стійких піків, викладаємо зверху яблук і допікаємо ще 15 хв.

Пиріг охолоджуємо і смакуємо.

Штрудель з яблуками

Інгредієнти

Тісто

1 яйце

100 мл теплої води

2 ст. л. олії

250-270 г борошна

дрібка солі

Начинка

25 г вершкового масла для змащування тіста

~5-6 яблук

3-4 ст. л. цукру (за смаком)

1 ст .л кориці з гіркою

30 г панірувальних сухарів

50 г горіхів

Як приготувати

Для тіста в мисці змішуємо яйце, олію, теплу воду та сіль. Всипаємо борошно, найкраще додавати частинами і потім за необхідності підсипати, якщо тісто буде надто сильно липнути до рук.

Вимішуємо тісто 5-7 хв та залишаємо відпочивати на 20-30 хв, поки будемо готувати начинку.

Для начинки нарізаємо тоненькими скибочками, збризкуємо лимонним соком ~1 ст. л, додаємо цукор, корицю, панірувальні сухарі, горіхи і перемішуємо до однорідності.

Повертаємось до тіста - беремо рушник, присипаємо борошном, викладаємо зверху тісто, спершу розкочуємо, далі розтягуємо ручками від центру до середини в тоненький пласт. На край викладаємо начинку, а залишок тіста змащуємо розтопленим маслом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яблучний Спас: що покласти в кошик для освячення

Закручуємо штрудель за допомогою рушничка, як показую на відео, загортаючи краї тіста всередину, щоб начинка не витікала, але якщо це все таки станеться, не переймайтеся, нічого страшного в цьому немає.

Перекладаємо його на деко швом донизу, зверху також змащуємо масло, посипаємо маком/мигдальними пластівцями і в духовку.

Випікаємо 180С 30-40 хв до золотистої скоринки.

Тісто виходить смачне та крихке, тому перед тим як нарізати штрудель на шматочки, дайте йому трішки охолонути з морозивом буде просто підпал.

Яблучні мафіни зі штройзелем

Інгредієнти

Тісто:

150 г яєць (3 шт.)

70 г білого цукру (2 ст. л. з гіркою + 1 ст. л. без гірки)

70 г тростинного цукру (2 ст. л. з гіркою + 1 ст. л. без гірки)

130 мл соняшникової олії (рафінованої)

170 г білого йогурту або кефіру

300 г борошна (10 ст. л. з гіркою)

8 г розпушувача (2 ч. л.)

дрібка солі

ванільний цукор

кориця (за бажанням)

200 г яблук (2 шт.)

Штройзель:

50 г борошна (2,5 ст. л. без гірки)

50 г тростинного цукру (2 ст. л. з гіркою)

35 г вершкового масла

Як приготувати

Штройзель:

Змішуємо борошно з цукром, додаємо кубики вершкового масла та розтираємо його кінчиками пальців, щоб утворилась крихта.

Ставимо її в морозильну камеру на 10-15 хвилин.

Тісто:

Змішуємо всі сухі інгредієнти: борошно, цукор білий та тростинний, розпушувач, сіль, ванільний цукор та корицю.

Змішуємо всі вологі інгредієнти: яйця, рослинну олію та білий йогурт. Ретельно перемішуємо.

Додаємо до сухих інгредієнтів та знову перемішуємо.

Додаємо кубики яблук та перемішуємо.

Беремо паперові формочки діаметром 6,5 см, висотою - 4 см та заповнюємо тістом на 2/3, тому що воно добре піднімається.

Зверху присипаємо замороженою крихтою.

З цієї кількості тіста виходить 14 мафінів.

Відправляємо випікатися мафіни в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин.

Дістаємо яблучні мафіни, даємо їм охолонути та насолоджуємось.

1 серпня українці відзначали Медовий Спас, або Маковія. Саме в цей день печуть пироги з маком та іншу запашну випічку, якою пригощають рідних та друзів.

Gazeta.ua публікує три прості й смачні рецепти макових десертів, які зникнуть зі столу першими.

Зараз ви читаєте новину «Яблучний Спас: три десерти, які вразять смаком будь-кого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути