Яблучний Спас - це не лише свято врожаю, а й чудова нагода побалувати рідних ароматними десертами з яблуками.
Солодкі, соковиті, з легкою кислинкою фрукти стають ідеальною основою для випічки.
Gazeta.ua пропонує три рецепти, які підкорять серце кожного. Вони прості у приготуванні, але неймовірно смачні.
Пиріг з яблуками і меренгою

Інгредієнти на форму 21 см:
80 г м'якого масла
80 г цукру, ваніль
3 жовтки
80 г сметани
150 г борошна
8 г розпушувачу
1 ст.л. молока
Начинка: 4-5 яблук, 1/3 ч.л. кориці, 30 г крохмалю, 1 ст.л. лимонного соку(за бажанням)
Меренга - 3 білки, 80 г цукру
Як приготувати
М'яке масло з'єднуємо з цукром, збиваємо міксером до білого кольору ~ 3 хв, додаємо по одному жовтки, щоразу збиваємо по хвилині, додаємо сметану, збиваємо, просіюємо борошно, розпушувач, додаємо молоко і замішуємо густе пухке тісто.
Викладаємо тісто в форму застелену пергаментом, робимо невеликі бортики ложкою.
Яблука чистимо, дрібно нарізаємо, змішуємо з корицею і крохмалем, викладаємо зверху тіста.
Запікаємо 35 хв при 180 градусах в попередньо розігрітій духовці.
Для меренги збиваємо цукор з білками до стійких піків, викладаємо зверху яблук і допікаємо ще 15 хв.
Пиріг охолоджуємо і смакуємо.
Переглянути цей допис в Instagram
Штрудель з яблуками
Інгредієнти
Тісто
1 яйце
100 мл теплої води
2 ст. л. олії
250-270 г борошна
дрібка солі
Начинка
25 г вершкового масла для змащування тіста
~5-6 яблук
3-4 ст. л. цукру (за смаком)
1 ст .л кориці з гіркою
30 г панірувальних сухарів
50 г горіхів
Як приготувати
Для тіста в мисці змішуємо яйце, олію, теплу воду та сіль. Всипаємо борошно, найкраще додавати частинами і потім за необхідності підсипати, якщо тісто буде надто сильно липнути до рук.
Вимішуємо тісто 5-7 хв та залишаємо відпочивати на 20-30 хв, поки будемо готувати начинку.
Для начинки нарізаємо тоненькими скибочками, збризкуємо лимонним соком ~1 ст. л, додаємо цукор, корицю, панірувальні сухарі, горіхи і перемішуємо до однорідності.
Повертаємось до тіста - беремо рушник, присипаємо борошном, викладаємо зверху тісто, спершу розкочуємо, далі розтягуємо ручками від центру до середини в тоненький пласт. На край викладаємо начинку, а залишок тіста змащуємо розтопленим маслом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яблучний Спас: що покласти в кошик для освячення
Закручуємо штрудель за допомогою рушничка, як показую на відео, загортаючи краї тіста всередину, щоб начинка не витікала, але якщо це все таки станеться, не переймайтеся, нічого страшного в цьому немає.
Перекладаємо його на деко швом донизу, зверху також змащуємо масло, посипаємо маком/мигдальними пластівцями і в духовку.
Випікаємо 180С 30-40 хв до золотистої скоринки.
Тісто виходить смачне та крихке, тому перед тим як нарізати штрудель на шматочки, дайте йому трішки охолонути з морозивом буде просто підпал.
Переглянути цей допис в Instagram
Яблучні мафіни зі штройзелем
Інгредієнти
Тісто:
150 г яєць (3 шт.)
70 г білого цукру (2 ст. л. з гіркою + 1 ст. л. без гірки)
70 г тростинного цукру (2 ст. л. з гіркою + 1 ст. л. без гірки)
130 мл соняшникової олії (рафінованої)
170 г білого йогурту або кефіру
300 г борошна (10 ст. л. з гіркою)
8 г розпушувача (2 ч. л.)
дрібка солі
ванільний цукор
кориця (за бажанням)
200 г яблук (2 шт.)
Штройзель:
50 г борошна (2,5 ст. л. без гірки)
50 г тростинного цукру (2 ст. л. з гіркою)
35 г вершкового масла
Як приготувати
Штройзель:
Змішуємо борошно з цукром, додаємо кубики вершкового масла та розтираємо його кінчиками пальців, щоб утворилась крихта.
Ставимо її в морозильну камеру на 10-15 хвилин.
Тісто:
Змішуємо всі сухі інгредієнти: борошно, цукор білий та тростинний, розпушувач, сіль, ванільний цукор та корицю.
Змішуємо всі вологі інгредієнти: яйця, рослинну олію та білий йогурт. Ретельно перемішуємо.
Додаємо до сухих інгредієнтів та знову перемішуємо.
Додаємо кубики яблук та перемішуємо.
Беремо паперові формочки діаметром 6,5 см, висотою - 4 см та заповнюємо тістом на 2/3, тому що воно добре піднімається.
Зверху присипаємо замороженою крихтою.
З цієї кількості тіста виходить 14 мафінів.
Відправляємо випікатися мафіни в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин.
Дістаємо яблучні мафіни, даємо їм охолонути та насолоджуємось.
Переглянути цей допис в Instagram
1 серпня українці відзначали Медовий Спас, або Маковія. Саме в цей день печуть пироги з маком та іншу запашну випічку, якою пригощають рідних та друзів.
Gazeta.ua публікує три прості й смачні рецепти макових десертів, які зникнуть зі столу першими.
Коментарі