Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2019 05:01

"Газпром сподівається на українських виборців"

21 січня в бельгійському Брюсселі відбулися тристоронні переговори між Нафтогазом, Газпромом і Єврокомісією про новий контракт на транзит російського газу в Європу через Україну. 31 грудня 2019-го закінчиться дія поточного. Його підписали 2009 року.

До складу української делегації увійшли міністр закордонних справ Павло Клімкін, глава Нафтогазу Андрій Коболєв і виконавчий директор Юрій Вітренко. З боку РФ — міністр енергетики Олександр Новак і глава Газпрому Олексій Міллер.

— Новий контракт має базуватися на європейському законодавстві й бути довгостроковим. На 10 або більше років. Обсяги повинні бути комерційно життєздатними. Треба залучити інвестора для модернізації української газотранспортної системи. Хочемо, щоб це були європейські компанії, — каже віце-президент Єврокомісії 52-річний Марош Шефчович після зустрічі.

— Газпром відмовляється визнавати рішення Стокгольмського арбітражу (російська корпорація програла позови від Нафтогазу за двома справами і має виплатити йому $2,6 млрд. — ГПУ), — говорить міністр закордонних справ України 51-річний Павло Клімкін. — Ми повинні перейти від "договорняків" до реальних контрактів, основаних на правилах ЄС. РФ цього й розглядати не хоче. Хоче продовжити нинішні контракти після 2019 року.

"Москва продовжила шантаж. Мовляв, справжні переговори можуть відбутися або в разі скасування рішень Стокгольмського арбітражу в апеляційному суді, або за "мирової угоди" між Нафтогазом і Газпромом, — написав у "Фейсбуку" Юрій Вітренко, 42 роки.

— У чому проблема з продовженням поточного контракту? Він не містить жодних гарантій про обсяги транзиту. Після побудови Північного потоку-2 (газопровід із РФ до Німеччини в обхід України. — ГПУ) Газпром зможе знизити постачання через Україну до нуля. Тоді втрачатимемо $3 млрд щороку".

Наступні переговори заплановані на травень.

— Стратегічна мета Кремля — викинути Україну із системи транзиту, — говорить експерт з енергетики Михайло Гончар, 55 років.

— Газпром затягуватиме підписання нового договору. Якщо продовжити чинні домовленості, транзит через Україну зберігатиметься кілька років. Але щойно запрацює Північний потік-2, постачання припиниться зовсім.

Важливо зберегти нашу принципову позицію після виборів президента (відбудуться 31 березня. — ГПУ). Але у травні обиратимуть депутатів Європарламенту. Той сформує новий склад Єврокомісії. Важливо, аби вона продовжувала підтримувати Україну. Нам треба лобіювати новий контракт і робити все, щоб не допустити введення в експлуатацію Північного потоку-2.

Сподіваємося, США ініціюватимуть потужні санкції проти Росії через новий газопровід. Бо європейці часто діють щодо нас як "гібридні партнери". Австрія й Німеччина постійно блокують санкційні рішення.

Якби в ЄС була політична воля, міг би змусити європейських клієнтів Газпрому змінити в контрактах із Росією пункт про здачу-отримання газу. Перенести його на українсько-російський кордон. Тоді наш газотранспортний оператор підписував би контракти про надання послуг з європейськими партнерами Газпрому. І не мав би з російською корпорацією справи напряму.

"Газпром хотів би продовжити "геніальний" контракт 2009 року. За ним може качати газ через Україну, а може не качати — й нічого йому за це не буде, — пише у "Фейсбуку" інвестиційний банкір Сергій Фурса, 36 років. — Зараз ЄС і Україна наполягають на європейських правилах транзиту. Не може бути монополії у Газпрому на українську "трубу". І повинна бути гарантія на прокачку певного обсягу газу. Не смішних 20 млрд куб., а близько 80–90 млрд. Уся надія Газпрому тільки на українських виборців. Сподівається, що після обрання президента менеджмент Нафтогазу зміниться".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром сподівається на українських виборців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути