— Родичі на Волині найчастіше готують баранячий шашлик на молоці. Тоді м"ясо ніжне і, головне, не чути запаху барана, — розповідає вінничанка Леся Гаріпова, 40 років. — Іще замочують у пиві та уксусі. Але в молоці — найсмачніший.
На Закарпатті баранину маринують у вині. У Криму — в яблучному оцті.
— Можна так приготувати і баранину, і курятину, — ділиться 49-річний Микола Амброщук з Євпаторії. — А ще туди цибульки побільше. Оцієї солодкої, ялтинської, — прицмокує. — Її можна і несмаженою їсти, як салат. Тим більше, що разом із м"ясом замочуємо помідори, перець болгарський.
На Донеччині найпопулярніший маринад — майонез. На Полтавщині до нього додають томатний сік.
33-річний Іван Поліщук з Івано-Франківщини готує сухий маринад:
— М"ясо настоюю не одну ніч, як із мокрим маринадом, а дві. Свинину пересипаю перцем чорним, червоним, сіллю. А коли смажу, поливаю білим вином.
— Мій зять свинину в ряжанці замочує. 15 хвилин — і шашлик готовий, — каже 40-річна Інна Смітюк із Вінниці. — Мені розказували, що можна замочувати у шампанському, в чорному чаї, кефірі.
Коментарі