Ексклюзиви
вівторок, 05 липня 2011 13:42

Яценюк копіює Януковича і Ко - експерт

Яценюк копіює Януковича і Ко - експерт

Заява лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка про намір піти на вибори зі списком політиків, яких треба притягнути до відповідальності це реакція на конкретний інформаційний привід — справу Тимошенко.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Арсенію Петровичу треба було знайти свою нішу в контексті цієї справи. Яценюк  винахідливий політик і тому зробив таку заяву. Утім, тут є небезпеки. Яценюк все ж юрист, а тому мав би пам'ятати деякі положення, які відносяться до правової держави. У нас не правова держава і всі це розуміють, але з чогось треба починати. Хоча б з поваги до формальних принципів таких, як принцип невинуватості. Що у "Фронту змін" є своя прокуратура чи свої слідчі бригади? Як вони будуть визначати, хто має нести кримінальну відповідальність? Звісно, у них можуть бути підозри щодо порушення тими чи іншими посадовими особами закону. Але порушення кримінальної справи — не справа політиків", - наголосив експерт.

За словами Фесенка, йде наслідування не кращих зразків поведінки. На його переконання, у даному випадку Яценюк копією нинішню українську владу, яка заплуталась в тому, де є межа між політичною та кримінальною відповідальністю. Крім того, вважає політолог, лідер "Фронту змін" має замислитись, бо у нього останнім часом все більше суто популістських заяв, як у Юлії Тимошенко.

"Це не найкращі приклади для наслідування", - підкреслив Фесенко.

Експерт зазначив, що потрібно розмежувати політичну та кримінальну відповідальність.

"Але це не можна вирішити якоюсь однією дією чи навіть реформою, бо це дуже серйозна та комплексна проблема. По-перше, у нас нема поваги до закону. І цю неповагу демонструє як влада, так і ті, хто під судом. Команда Тимошенко демонструє неповагу до закону. При чому, вони ігнорували закон і тоді, коли були при владі. Нагадаю історію про блокування указу Ющенка про розпуск Верховної Ради 2007 року. Вони заблокували роботу судів й не дали реалізувати цей абсолютно законний указ. У нас є ланцюжок рішень, які ігнорують букву та дух закону", - розповів Фесенко.

На думку політолога, заява Яценюка є формальною неповагою до закону, адже йдеться про нівелювання принципу невинуватості.

"Не може політична сила виступати фактично з кримінальними звинуваченнями, вона може говорити про політичну відповідальність", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк копіює Януковича і Ко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути