середа, 17 квітня 2019 13:36

Назвали імена диверсантів, які підірвали авто українських розвідників
3

Диверсант, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався,   громадянин Росії 41-річний Олексій Комаричев
Фото: СБУ
Диверсант, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався,   громадянин Росії 41-річний Олексій Комаричев
Громадянин Росії  30-річний Тимур Дзортов - другий затриманий за підозрою в підриві авто українського розвідника 4 квітня

Вибухівку під автомобіль українського розвідника Максима Шаповала заклав диверсант 53-річний Олег Шутов.

Він є співробітником так званого центру спецоперацій ДНР під опікою офіцерів ФСБ РФ і військової розвідки російських спецслужб. Про це на брифінгу 17 квітня розповів голова СБУ Василь Грицак.

"Він мешканець міста Донецька. Саме ця особа 26 червня 2017-го заклала вибуховий пристрій під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала", – розповів Грицак.

За його словами, для цього Шутов орендував квартиру в тому самому будинку, де мешкав Шаповал, орендував паркомісце поруч із машиною Шаповала. Після виконання теракту виїхав на Донбас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух авто українського розвідника: інформацію диверсантам зливав податківець

Диверсант, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався, — громадянин Росії 41-річний Олексій Комаричев. Він із тієї ж диверсійної групи, що і Шутов, за словами Грицака.

"Організацію та здійснення обох терактів здійснювали одні й ті самі люди. Обидва теракти сплановані, профінансовані, організовані безпосередньо російськими спецслужбами. Це були спільні операції Федеральної служби безпеки РФ і Головного управління Генштабу ЗСУ РФ, більше відомої як військова розвідка Росії", – сказав Грицак.

Разом із Комаричевим діяв інший громадянин Росії 30-річний Тимур Дзортов. За даними СБУ, Комаричев у різний час проходив службу як офіцер полку охорони уряду Москви та Федеральної служби РФ із контролю за обігом наркотиків, а з 2016-го "був звільнений через компрометуючі обставини" зі служби і "під тиском ФСБ поступив на роботу до військової розвідки".

"За сприяння ФСБ був звільнений з-під варти і залучений до диверсійної діяльності на території країн Євросоюзу та України як офіцер російської розвідки", – заявив Грицак.

А Дзортов, який мешкав в Інгушетії, був членом оперативної бойової групи. Він контролював закладення Комаричевим вибухового пристрою та мав забезпечувати його безпечний відхід. Дзортова затримали на конспіративній квартирі.

38-річний Максим Шаповал загинув 27 червня 2017-го року. Був командиром Головного управління розвідки Міноборони України. Керував підрозділом глибинної розвідки. Його службовий автомобіль Mercedes вибухнув о 8:10 на перетині вул. Солом'янської та Механізаторів у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Назвали імена диверсантів, які підірвали авто українських розвідників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути