Ексклюзиви
субота, 08 липня 2023 20:14

У липні зафіксували найспекотніший день на Землі: вчені б'ють на сполох

Фахівці дуже стривожені тим, що у липні зафіксували аномально високу температуру повітря.

Зокрема, новий температурний рекорд зафіксували 3 липня в Антарктиці вчені української станції "Академік Вернадський". Як повідомили у Національному антарктичному науковому центрі, температура повітря сягнула +8,7°C – це найбільша максимальна в липні за всі роки спостережень.

Попереднє найвище значення було +5,6°C аж у липні 1965 року, тобто коли станція ще належала Великій Британії.

Науковці пояснюють, що зараз в Антарктиці зима, тож такий "плюсовий" рекорд, та ще й одразу на 3,1 градуса вищий, є дуже тривожним сигналом. До того ж липень тільки почався, і, можливо, до кінця місяця буде зафіксовано нові погодні сюрпризи.

Автор: facebook.com/AntarcticCenter
  Фахівці дуже стривожені тим, що у липні зафіксували аномально високу температуру повітря
Фахівці дуже стривожені тим, що у липні зафіксували аномально високу температуру повітря

"Варто зазначити, що за даними Національного центру прогнозування навколишнього середовища США, 3 липня загалом стало найспекотнішим днем на планеті за всю історію спостережень. Середня глобальна температура сягнула 17,01°C, перевершивши рекорд серпня 2016 року – 16,92°C", – додають фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека відступає: де пройдуть дощі з грозами

Вони нагадали, що минула зима в районі "Вернадського" стала найтеплішою: середня температура повітря становила -2,13°C, а абсолютний мінімум ледь перетнув позначку -8°C.

Крім того, у лютому 2022 року було зафіксовано найвищу температуру за всі роки спостережень: +12,7°C, попередній рекорд був +11,7°C у 1985 році.

Також у листопаді 2022 року на станції "Академік Вернадський" був зафіксований сніговий рекорд: висота снігу сягнула 345 см. Це майже на 0,5 м більше, ніж попередній максимум – 3 м у грудні 2021 року.

Науковці вважають такий факт є прямим наслідком потепління, через яке з поверхні океану випаровується більше вологи та, відповідно, випадає більше опадів.

У неділю, 9 липня, у південно-східних та східних областях очікуються помірні, місцями значні короткочасні дощі, грози. На решті території без опадів.

Лише в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях вночі місцями короткочасні дощі, грози. Про це повідомив Український гідрометеорологічний центр.

Температура вночі +12...17℃, у південній частині та східних областях +18...22℃; вдень +22...27℃, на Закарпатті та Одещині місцями +28...30℃.

Зараз ви читаєте новину «У липні зафіксували найспекотніший день на Землі: вчені б'ють на сполох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути