Ексклюзиви
понеділок, 04 липня 2011 11:41

Річки у Китаї позеленіли від забруднення важкими металами
5

Фото: Фото: Reuters

Більше половини міст Китаю потерпають від кислотних дощів. Шоста частина водних ресурсів країни настільки забруднена, що вода з річок не придатна навіть для сільськогосподарських угідь.

Деградація навколишнього середовища відбувається одночасно з економічним бумом в Китаї. Криза екології стала однією з найпотужніших ліній розлому в китайському суспільстві.

Влада Китаю неодноразово обіцяла зайнятися очисткою навколишнього середовища. Але, на жаль, обіцянки залишаються без реалізації, оскільки місцеві чиновники поставили зростання доходів і забезпечення робочих місць попереду охорони природи. Відтак, акції протесту природоохоронців видають нездатність офіційного Пекіну вирішувати екологічні проблеми ефективно.

"В цілому, екологічна ситуація, як і раніше, дуже серйозна і стикається з численними труднощами і проблемами", - повідомив заступник міністра охорони навколишнього середовища Лі Ганжі.

Вода у містах Шанхай, Тяньцзінь і Гуанчжоу, за офіційними оцінками, є забрудненою. Чистими є водні ресурси навколо курортного острова Хайнань і частина північного узбережжя, зазначив заступник міністра.

Моніторинг забруднення показав, що 16,4% води з найбільших річок Китаю була класифікована як така, що не відповідає стандарту необхідного для сільськогосподарського зрошення.

Особливе занепокоєння викликає наявність у воді сполук важких металів. Це може вплинути не тільки на здоров'я людей, але й на процеси в суспільстві. Свинцеві отруєння, особливо у дітей, викликали суспільне невдоволення і призвели до бурхливих протестів.

"Ці складні інциденти забруднення металом не тільки серйозно загрожують здоров'ю людей, вони впливають на соціальну стабільність, і треба сказати, це досить серйозне питання", - сказав Лі.

Минулого місяця, величезний північний район Внутрішня Монголія був охоплений демонстраціями етнічних монголів. Вони обурені шкоді, що заподіяна традиційним пасовищам, та смерті пастуха, що загинув під колесами вантажівки з вугіллям.

"Що стосується цього випадку, я знаю, що відповідні відомства в даний час активно і адекватно впоралися з ним. Ситуація в основному заспокоїлася", - сказав Лі, відповідаючи на питання про протести.

Водночас, офіційний Китай не планує відмовлятися від розробки родовищ, надаючи перевагу сбалансуванню захисту навколишнього середовища з необхідністю економічного зростання. Лі Ганжі наголосив, що важливо не демонізувати сектор видобутку корисних копалин.

"У таких місцях, як Внутрішня Монголія, з її багатими природними та мінеральними ресурсами, їх експлуатація протягом останніх декількох років, безумовно, зробила великий вплив на розвиток місцевої економіки і поліпшення життя людей", - сказав заступник міністра.

Зараз ви читаєте новину «Річки у Китаї позеленіли від забруднення важкими металами ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути