— Щоб бути щасливим наступного року, потрібно на Андрія поласувати варениками, — говорить 54-річна Надія Якимець із села Вовчинець Кельменецького району Чернівецької області. — Вони є традиційною стравою цього дня. Їх готували на вечорниці, куди сходилася молодь на ворожіння. Я роблю понад 60 видів.
Вважають, що на тарілці вареників має бути 29 — за кількістю днів у місячному календарі.
— Щоб вареники довше були м'які, замішую не на сироватці, а на кефірі. З ним тісто не дубіє, коли страва охолоне.
У 0,5 л кефіру всипає 1/2 ч. л. солі й 1 ч. л. цукру. Борошна замішує, скільки візьме тісто. Залишає
на 15–20 хв. За цей час набухає клейковина. Так тісто буде смачніше та легше ліпитиметься. Розкачує товщиною 3–5 мм і склянкою видавлює кола.
— Чим вже я тих вареників не начиняла. Та обов'язково має бути хоча б кілька з маком. Хоча зараз це дороге задоволення. Вдома вже ніхто його не вирощує. Мак — символ чоловічої сили, а вареник — вагітної жінки. Це український символ гармонійної сім'ї.
Для начинки з яблуками та корицею натирає на середній тертці чи ріже соломкою чотири яблука. Посипає 1 ст. л. цукру та 2 ч. л. кориці. Перемішує і відставляє в сторону на 15 хв. Тоді відтискає зайвий сік і викладає начинку. Смачними виходять також і з халвою. Для вареників із курагою бере склянку сушених абрикосів, заливає півтори склянки води. Додає 3 ст. л. цукру і варить на слабкому вогні півгодини. Зливає сироп в окремий посуд, щоб потім полити ним готові вареники. Подрібнює курагу і начиняє їх.
— Люблю вареники з димком, тому готую з чорносливом.
Заливає окропом 200 г чорносливу, залишає на півгодини. Проціджує і заливає новою водою. Варить чорнослив на слабкому вогні, щоб став м'який. Перемелює у блендері чи м'ясорубці. Насипає 2 ст. л. цукру і начиняє тісто.
— Начинка не обов'язково повинна бути солодка. На Андрія кожен продукт має значення.
Квасолю кладуть на вдалий "грошовий" рік, кріп додасть здоров'я, а лавровий лист — успіх у роботі. Яблуко є символом спокійного життя, родзинки принесуть спокуси в новому році, а сира капуста — сімейне щастя. Щоб мати велику любов, треба начиняти вареники карамельками. Рис і гречка символізують радість.
Для начинки варить склянку гречаної крупи. Додає 1/2 ч. л. солі, смажену терту морквину, подрібнену цибулину, 2 ст. л. олії, за смаком мелений чорний і духмяний перець.
— Вареники також готую на пару. По 3 хвилини з кожного боку. Якщо вдома немає пароварки чи спеціальної решітки, можна взяти шматок марлі трохи більший за діаметр каструлі. Коли варю, то вареники не повинні кипіти більш як 7 хвилин.
Для саморобної пароварки ставить на вогонь каструлю об'ємом 5 л. Наливає на дві третини води. Накриває марлею в два шари й обв'язує по краю каструлі міцною мотузкою. Коли вода в каструлі починає кипіти, викладає вареники на марлю. Накриває перевернутою залізною мискою на 5–6 хв. Тоді знімає готові вареники і накладає на марлю нову партію.
Коментарі