"Цілісінький день перед торішнім Новим роком сперечалася з матір"ю, а наступного дня на кухні на ділі доводила — оселедець годиться не тільки для "шуби", — розповідає киянка Олена Ткач, 25 років. — Обдзвонила знайомих і виявила ту ж проблему: з оселедця готують тільки "шубу" і "форшмак".
Каже, рецепти страв з оселедця вишукувала в кулінарних книжках, брала з Інтернету. Знайшла понад сто, відібрала святкові.
— То ж більшість страв — від холодних до гарячих — на столі були зі свіжомороженого й соленого оселедця. Гості були у захваті й усе нахвалювали мою рибку.
Бутерброди Олена намастила маслом з оселедця і гірчиці. Для цього жінка розібрала рибу на філе, випатрала. М"якоть подрібнила, пропустила крізь сито і ретельно перемішала з розм"якшеним вершковим маслом та столовою ложкою гірчиці. Сумішшю намастила скибки батона.
— Швидше буде, коли філе пропустити кілька разів через м"ясорубку, та масло вийде із грудками, — радить Ткач. — Мені повезло, оселедець попався не надто солений.
Олена зауважує, що за рецептом солену рибу радять 4–5 год. вимочувати в молоці або чаї.
— Зізнаюся, гірчицю й масло додала тільки в половину перекрученого оселедця. Бо багато виходило. Решта пішло на фаршировані яйця.
Ткач розрізала навпіл варені вкруту яйця, вийняла жовтки, розтерла їх і додала до перетертого оселедця з тертим плавленим сирком. Суміш перемішала з кількома ложками жирного майонезу.
— Для краси додала у фарш дрібненько порізаний зелений кріп.
Готовою сумішшю заповнила половинки яєць. Розрізами вниз уклала їх на глибоку тарілку з рівним дном. Фаршировані яйця Олена залила густою желатинною сумішшю.
— Для цього лише збила майонез із розведеним у воді желатином. Перед тим як заливати цим яйця, почекала, доки загустіє.
Страву поставила на балкон загусати. Як желатин добре схопився, розрізала яйця на кубики, виклала на таріль і прикрасила зеленню.
— Дуже гарна й ефектна страва, — каже. — Думаю, якщо залити яйця прозорим риб"ячим бульйоном з желатином, буде ще краще.
Серед закусок Олени — паштет з оселедця. Для пікантності додала у нього горіхів.
Паштет виклала у формі риби на тарелі
Філе солоного оселедця без кісток Олена із двома вареними яйцями, маринованою цибулиною й волоськими горіхами двічі пропустила через м"ясорубку. У паштет додала 2–3 ст. ложки майонезу і ретельно вимішала.
— Цибулю заздалегідь замаринувала на півгодини у воді з ложкою оцту і цукру. Але перед цим порізала її кільцями.
Паштет Ткач виклала у формі риби на плоскій тарелі. Із гілочок кропу й петрушки зробила хвіст і плавники. Луску намалювала майонезом.
— Гості подумали, що то фарширована щука, але смак їх не розчарував.
Олена подавала до столу оселедець у чистому вигляді. Але слабосолену куплену рибу вона домаринувала вдома.
— Її треба настоювати не менше доби, але в мене часу було обмаль. У маринаді простояла години чотири, й цього вистачило.
Оселедець киянка розділила на філе, поклала пасеровану на олії цибулю і скрутила рулети. Щоб вони не розкручувались, проштрикнула зубочисткою. Скручену рибу склала в каструлю, залила холодним маринадом і поставила у холодильник настоюватися.
— Для маринаду знадобилися цибуля й морква. Їх нарізала соломкою, опустила в нагрітий 3-відсотковий оцет, додала води, спецій і закип"ятила.
На три частини оцту Ткач бере частину води, ложку цукру. Горошини перцю, коріандр і лавровий лист поклала за смаком. Кожне риб"яче філе розрізала на дві частини. З оселедця виходило чотири рулети.
— До картоплі запекла оселедець у сметані із сиром. Замість сметани можна взяти майонез.
Свіжоморожений оселедець Олена розрізала навпіл і вийняла кістки. Кожну половинку посолила й щедро намазала сметаною. Рибу виклала на деко, посипала тертим твердим сиром і з півгодини запікала в духовці.
— Думаю, якщо цілий оселедець змастити майонезом, середину нафарширувати тертим сиром із зеленню, — вийде пальчики оближеш.
Киянка Ольга Борчевська, 59 років, із соленого оселедця готує салати. Каже, найкраще він поєднується із соленим чи маринованим огірком.
— Навіть оселедець під шубою готую з огірком. Його, як і решту овочів, теж тру на тертці і змащую майонезом.
Для салату з оселедцем Борчевська зварила в мундирі три середні картоплини, морквину і два яйця. Як охолонуть, чистить і ріже кубиками. Додає кубики соленого огірка, ріпчастої та зеленої цибулі.
— Солений оселедець розбираю, вибираю кістки, ріжу рівними смужками й перемішую з овочами.
До салату додає 2 ст. ложки зеленого консервованого горошку, солить і заправляє майонезом. Страву прикрашає зеленню.
— У салат з оселедцем все, окрім маринованих огірків, ріжу чималими шматками, — ділиться киянка Владислава, 21 рік.
Вона викладає шарами в салатниці порізане філе солоного оселедця без кісток. Наверх — гіркою кружальця шести варених яєць. Шари салату пересипає дрібно порізаним маринованим огірком. Страву поливає майонезом, змішаним із лимонним соком.
Камбалу фарширують печерицями із сиром
Житомирянка 42-річна Софія Берчевська радить приготувати на свята фаршировану камбалу. Каже, страва смачна і має ефектний вигляд на святковому столі.
Жінка купує дві камбали середнього розміру. Дивиться, аби в них не була пошкоджена шкірка. Рибу чистить, вибирає нутрощі й кістки.
— Тушку надрізаю від брюха до хвоста. Далі із середини біля хвоста й голови надрізаю хребець. Ножем відділяю та виймаю кістки із м"якоті.
Софія Миколаївна зауважує, що все треба робити акуратно й обережно. Рибне філе має залишитися на шкірі непошкодженим.
Для начинки Берчевська дрібно ріже кілька цибулин, два-три зубки часнику і смажить до золотистого кольору на олії. Додає із півкілограма порізаних пластинками печериць, солить і смажить до готовності.
— Як гриби трохи охолонуть, змішую їх із потертим сиром, подрібненими грецькими горіхами.
Рибу натирає сіллю і фарширує грибами. Щоб начинка не випадала, зчіплює животик зубочистками чи зашиває ниткою. Перед подачею до столу їх обережно виймає.
— Камбалу викладаю на деко, змащую вершковим маслом і посипаю сухарями.
Страву запікає в духовці із півгодини. На стіл подає із кропом і півкільцями лимона.
Коментарі