Ціни на м'ясо в Україні злетіли на майже 10%.
В Інституті аграрної економіки повідомили, що з початку поточного року найбільше зросла ціна на яловичий гуляш - на 20,9% до 301,32 грн за кг, передає "24 Канал".
"На деякі види м'яса ціни впали на 1,1 - 9,7%. Так, свиняча грудинка подешевшала на 1,1% - до 179,29 грн/кг, а ціни на сало впали на 9,7% - до 234 грн/кг", - сказано в повідомленні.
М'ясо також дорожчає через високі ціни на корми, пальне та енергоресурси. Таким чином, наприкінці осені ще на 5% може подорожчати яловичина, свинина і курятина.
Ціни на інші види м'яса тим часом змінилися наступним чином:
свинячий ошийок - до 286,05 грн/кг (+18,1%);
курячі стегна - до 125 грн/кг (+9,6%);
свинина підчеревина - до 179 грн/кг (+9,5%);
свинячий шашлик - до 238,03 грн/кг (+9,1%);
куряче філе - до 174,50 грн/кг (+8,7%).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс євро рвонув униз, що з доларом
Скорочення поголів'я великої рогатої худоби та, як наслідок, пропозиції яловичини й телятини зумовлюють зростання цін на неї.
"Зі свининою ситуація значно краща. Промислове виробництво свинини за рік зросло, а отже, збільшилася і пропозиція цього виду м'яса в роздрібній торгівлі. Це, своєю чергою, призвело до зниження роздрібних цін на окремі види м'яса свиней і сало", - пояснюють експерти.
У листопаді ціни на хліб в Україні можуть зрости ще на 10-15%. Це відбувається через подорожчання основних складників виробництва, сказав президент Всеукраїнської асоціації пекарів і голова компанії "Київ Хліб" Юрій Дученко.
Коментарі