понеділок, 13 серпня 2018 19:00

"Була першою українкою, яка поселилася в Гонконгу" - як киянка відкрила популярний ресторан у Китаї
10

Автор: з архіву Олени Ванг
   Олена Ванг із Києва власниця єдиного українського ресторану у Гонконгу - “Іван Козак”.
Олена Ванг із Києва власниця єдиного українського ресторану у Гонконгу - “Іван Козак”.

Олена Ванг із Києва відкрила єдиний український ресторан у Гонконгу "Іван Козак". У Китаї українка мешкає 22 роки.

"В Китай поїхала, щоб продавати пекінесів. Один пес міг коштувати тисячу доларів. Під час поїздки в Гонконг, який тоді ще був територією Англії, познайомилася із чоловіком Айваном. Коли одружилися та зробили мені документи та візу, виявилося, що я перша українка, яка поселилася в Гонконгу", - розповідає Олена Ванг.

Ресторан Олена Ванг відкрила 17 років тому через ностальгію за батьківщиною. Хотіла мати свій український куточок, каже.

"Дуже сумувала за домівкою і нашою культурою. Не було земляків, з якими могла поспілкуватися. Запропонувала чоловікові відкрити український ресторан. Він підтримав. На оформлення документів, вибір приміщення та дизан пішло близько чотирьох місяців. Найбільше часу забрали декорації. Усі возила з України. В Києві замовляла дубові меблі, які потім переправляли морем. Багато речей - рушники, прялку, скатерки, глечики купувала у Києві або знаходила із допомогою батька у родичів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець став наркобароном у Польщі

На вході у ресторан стоїть статуя козака у повний людський зріст. Він тримає бочку.

"Це наш талісман, - каже українка. - Його замовляла у китайських майстрів. Привезла їм з України сувенірну глиняну фляжку. Але коли приїхали забирати козака, у нього було китайське обличчя. Довелося півдня позувати, щоб із мого обличчя зробили нову статую".

Єдиний український ресторан у Гонконгу “Іван Козак”
Фото: з архіву Олени Ванг
Єдиний український ресторан у Гонконгу “Іван Козак”
Єдиний український ресторан у Гонконгу “Іван Козак”
Єдиний український ресторан у Гонконгу “Іван Козак”
Єдиний український ресторан у Гонконгу “Іван Козак”

На кухні ресторану працюють лише українки. Продукти купують у Китаї в іноземних магазинах.

"Самі робимо соління — квасимо помідори, огірки, капусту. Женемо самогон. Дуже довго підлаштовувалися, щоб продукти були схожі за смаком на українські. Маємо свої секрети. Наприклад, овочі і картопля дуже водянисті. Щоб вийшли деруни, потерту картоплю треба добре віддушити від юшки. Китайцям найбільше подобається наш борщ, оселедець під шубою, олів'є з куркою та котлети по-київськи. Дуже люблять сало, яке солимо і коптимо".

За адресою ресторану зареєстрували спільноту "Українці Гонконгу". Організовують вечори для діаспори. Найбільше людей збирається на Різдво, Великдень і День Незалежності. Іноді до сімдесяти чоловік. У таких випадках українка закриває ресторан для відвідувачів.

У в'єтнамському місті Нянчанг, яке знаходиться на узбережжі та має велику російсько- і українськомовну діаспору, українець з непоганою англійською може знайти роботу за кілька годин. В основному, у сфері послуг.

Зараз ви читаєте новину «"Була першою українкою, яка поселилася в Гонконгу" - як киянка відкрила популярний ресторан у Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути